Skip to main content

A víz a fenntartható fejlődés kulcsa, az egészségügyi, a biztonsági helyzet és a gazdasági fejlődés szempontjából is nagyon fontos - mondta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a Budapesti Víz Világtalálkozó megnyitóján kedden.

A világszervezet vezetője fontos együttműködési területként emelte ki az élelmiszer-biztonságot és a szanitációt - a szennyvízkezelést -, továbbá az éghajlatváltozást. Az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatban közölte: kevésbé vízigényes és éghajlati viszontagságoknak ellenálló növényeket kell termeszteni.

Közölte, hogy jövőre az éghajlatváltozással foglalkozó csúcstalálkozót hív össze, ezen az országok remélhetően magas szinten képviseltetik magukat. Fontos annak biztosítása, hogy a víz ne konfliktusok forrása legyen, hanem a fejlődést segítse - vélekedett. Hozzátette: nehézséget okoz, hogy a jövőben még több árvízre és aszályra kell számítani.

Az ENSZ-főtitkár a szanitációról elmondta: 815 nap maradt 2015 végéig, vagyis a 2000-ben meghatározott millenniumi fejlesztési célok teljesítéséig, és fokozni kell az eddigi erőfeszítéseket. A vízhez hozzáférés ügyében már sikerült javítani a helyzeten, de még mindig súlyosnak mondható - jegyezte meg. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a szennyvizet még mindig gyakran kezeletlenül engedik a természetes vizekbe.

Ban Ki Mun hangoztatta: az ENSZ elkötelezett a közös munka mellett. 
Kifejtette: 2030-ra a Föld lakosságának fele vízhiánnyal küzdhet, és 40 százalékkal több vízre lesz igény, mint amennyi rendelkezésre áll. Ez is azt bizonyítja, hogy véget kell vetni "a féktelen vízhasználatnak", és biztosítani kell, hogy mindenki hozzáférjen a tiszta ivóvízhez - mutatott rá.

Véleménye szerint "pazaroljuk a vizet", és minden ország minden iparágának együtt kell működnie, hogy fenntartható megoldásokat találjanak a vízzel kapcsolatos problémákra. Ban Ki Mun hangsúlyozta: méltányosabban, bölcsebben kell felhasználni a vizet, és ebből a feladatból mindenkinek ki kell vennie a részét, nem csak a kormányoké a felelősség. "Egyetlen csepp víz is kincs", hiszen ez az élet forrása - mondta.

Az ENSZ-főtitkár köszönetet mondott Áder János köztársasági elnöknek és a magyar kormánynak, amiért házigazdája a víz-világtalálkozónak, ennek "a fontos rendezvénynek". Utalt arra, jelentősége van annak, hogy a Duna partján rendezik meg a tanácskozást, mivel ez a folyó sok országot összeköt, és ennek ahogy a múltban, a jelenben is szerepe van.

Szerző: MTI

Forrás: http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/ban-ki-mun-a-viz-a-fenntarthato-fejlodes-kulcsa-413354

Kép forrása: http://www.hirado.hu/Hirek/2013/10/08/13/Viz_vilagtalalkozo_Megkezdodott_a_tanacskozas.aspx

TOP 5