Skip to main content

A Polyán Egyesület olyan kiköltöző családokat keres, akik a zempléni hegyközben szívesen belevágnának önellátásba, gazdálkodásba.

Fontos, ehhez mi nem adunk szervezett kereteket, ha valaki jön egyénileg (családosan), saját szervezésében, saját döntése alapján, saját felelősségre jön!

Mi csak bizonyos mértékű segítséget tudunk ehhez biztosítani, lásd lejjebb! Mielőtt azonban ténylegesen is átolvassuk a felhívást, érdemes elolvasni egy másik cikkünket is, mely a Polyán Mintagazdaságot mutatja be. 

A legfontosabb infók a faluról:

A Polyán Egyesület Vílyvitány határában gazdálkodik. Ez a kis falu jelenleg rohamosan öregszik, néptelenedik el. A polgármester nagyon szeretne valamit tenni azért, hogy a falucskája ne enyésszen el. Arra kért, hogy próbáljak olyan családokat találni, akik szívesen kiköltöznének falura és újból gazdálkodnának. Ebben minden segítséget megadna, bár pont a legfontosabbal, földdel nem rendelkezik az önkormányzat.

A település szerintem nagyon szép és annak ellenére, hogy a Zempléni Hegyközben van még nem fedezték fel a turisták, a nyaralósok. Nagyon sok ház van üresen, ezek nagy része eladó, sokat nem is hirdetnek, a hivatalos honlapon is csak töredéke található meg. A házakhoz jellemzően nagy kert, gyümölcsös, gazdasági épület tartozik, tehát megmaradt a hagyományos település szerkezet. A házak nem túl drágák, már akár 2 millió forinttól lehet vásárolni, de a nagyon jó állapotban lévő házakhoz is 3-4 millióért hozzá lehet jutni. Ha valaki bizonytalan és nem szeretne nagyobb összeget első nekifutásra beruházni, akkor bérelni is lehet házakat (jellemzően 10-20 eFt + rezsiért, de ez mindig egyedi megegyezés kérdése).

Infrastruktúrálisan a falu egész jól áll, vezetékes internet, szép játszótér, orvosi rendelő, könyvtár van a faluban. Az egy főre jutó kosárpalánk megítélésem szerint magasan az országos átlag felett van :), valamiért így alakult...

A Polyán Egyeület által nyújtott segítségek, lehetőségek:

Mind a házvásárlásban, mind a bérlésben a polgármesteren keresztül tudunk segíteni. Ha valaki érdeklődik és szeretne körül nézni, akkor előzetes időpont egyeztetést követően 1-2 éjszakára szívesen vendégül látja Miklós Rudi a Polyán gazdaság gazdája, aki a szomszéd faluban Mikóházán lakik. Akkor miért nem Mikóházát ajánljuk? Azért mert egyszerűen Mikóházán kevés az eladó ház és még bérelni sem nagyon lehet.

Az Egyesületünk szarvasmarha kihelyezési programjának köszönhetően, ha valaki háztájiban, önellátásban, egészséges élelmiszer termelésben gondolkozik, annak tudunk segíteni.

Egyik fő erősségünk a nyíregyházi forrásteremtő csapat, aminek Vágvölgyi Gusztáv - Pabló az egyik meghatározó tagja (hárman vagyunk benne), mi tudunk pályázatírással, pályázat menedzsmenttel segíteni a fejlesztés időszakában (amennyiben igényli valaki).

A 2014-15 során egy ENPI pályázatból sajtkonyhát építünk ki a Borzderes tanyán és ugyanebből a forrásból a sajtkészítéshez szükséges eszközöket tudnánk adni azoknak, akik a kihelyezési program keretében elindulnak 1-2 tehénkével. Ha lenne néhány gazdálkodásban gondolkozó család, akkor megítélésem szerint már középtávon ki lehetne alakítani egy tej-sajt szövetkezetet. Amúgy a kárpáti borzderes fajtának a sajt az erőssége, mivel koncentrált tejű fajta és így nagyon finom sajtok készülnek a tejéből.

Egy TÁMOP pályázat keretében májustól az elinduláshoz abban is tudunk segíteni, hogy egy, vagy két felsőfokú végzettséggel rendelkező (vagy 8 általános végzett) embernek (30 év alatt, 6 hónapja nem dolgozik) egy évre fizetést (diplomás minimálbér) adjunk, aminek fejében természetesen a Polyán gazdaságban kell dolgoznia.

A gazdaság életéről sok képet láthattok a facebook oldalunkon.

Fenntartható falu program? Közösség?

A közösség, hát az a szokásos..., mivel ez egy kis falu ezért jobb mint a város. A polgármester összefogva a helyi ifjúsági szervezettel és a nyugdíjas klubbal rendszeresen szervez rendezvényeket.  Miklós Rudolf a Polyán gazdaság gazdája (aki amúgy a szomszéd faluban Mikóházán lakik) nagyon szívesen látna maga körül olyan embereket, családokat akikkel összefogva lehetne haladni, neki is nagy családja van.

Senkit nem akarunk csábítani, ez a vidék az egyik leghátrányosabb helyzetű térsége az országnak, a természeti szépségeivel és a szokásos társadalmi problémáival együtt. Kisebb föld területeket megítélésünk szerint meg lehetne vásárolni, ami elegendő lehet az önellátáshoz, azonban ez csak akkor derül ki, ha van konkrét érdeklődő. Aztán ha valaki növekedni akar, akkor már az Ő ügyességén, leleményességén és pénzén múlik, hogy ez sikerül vagy sem...

Ha valakit érdekel, akkor a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. levelezési címre küldhet levelet, az jó ha már egy rövid bemutatkozást is küld az érdeklődése mellé.

Forrás

TOP 5