Skip to main content

Elhagyatott, lakatlan, romos tanyákról érkezett a minap a hir6.hu szerkesztőségéhez bejelentés. Az ugyan nem meglepő, hogy romos házakat látunk a városokon kívül, mégis érdemes beszélni ezekről. Mióta nem lakják őket, és vajon miért?

A bejelentés nagy része Gyula környékéről érkezett, többek között Gyula és Elek között vannak elhagyott tanyák, valamint a Békéscsaba és Gyula között. Ezek lakatlanok, romosak, és évek óta egy lélek sem járt bennük.

hirdetés

A fantáziadús emberek fejében felmerül hát a kérdés, hogy vajon tényleg egy lélek sem járt itt a kíváncsiskodó embereken kívül évtizedek óta? És vajon hogy élhettek itt a régmúltban az emberek?

Egy-egy lakatlan tanyának igazán félelmetes külseje van. Van, amelyik falára a következő felirat van felfirkálva: elüldöztük őket! Felmerül a kérdés: ki üldözött el és kit? Miért? Ekkora viszályok dúltak akkoriban? Mire ment a harc? Termőföldre? 

Az egykor virágzó tanyavilág napjainkra már majdnem eltűnt. Az emberek beköltöztek a városba, lemondtak a földművelésről, az állattartásról. Viszont nagyapáink még emlékezhetnek, hogy milyen jó is volt bebújni a búboskemence mellé, házi, ropogós kenyeret enni, amit Édesanya csinált, és mindezt nagy beleéléssel elmesélik unokáiknak, akik majd tovább adják az emlékeket.

Alt Norbert gyulai alpolgármester szerint megyeszerte sok lakatlan tanya van, amelyeket még nem loptak el, nem bontottak le. Ezeknek az egykor lakott épületeknek a száma 50 és 100 közé tehető, amelyek többsége a csabai és az eleki úton található. Amelyik tanya lakatlan, az rom is, a lakók kihaltak, az épület enyészetté vált – tudtuk meg az alpolgármestertől.

– Sűrűn cserélődnek a tulajdonosok, akik lakhatás vagy gazdasági tevékenység céljából döntenek tanyavásárlás mellett. Ez a tendencia növekvő, zömében fiatalok, 30-40 év közöttiek vásárolnak tanyát általában gazdálkodási célból, de vannak olyanok is, akik csak ki szeretnének menekülni a városból. Előfordul olyan is, hogy valaki vadászati célból vonul tanyára, vagy alkalmi pihenőhelyet keres – mondta lapunknak Alt Norbert.

A lakatlan tanyákat általában rablók fosztották ki, szinte semmit sem hagyva maguk után, csak az emléket, hogy egykor virágzott az élet a határban. Ugyan a tanyai élet napjainkban eltűnőben van, mégis akad egy-egy fiatal, aki kimegy tanyára élni. Talán ők majd felélesztik ezt az elveszendő kultúrát, a régi emlékeket.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

TOP 5