Skip to main content

Nemrég adtunk hírt arról, hogy Olaszországban 300 forintért egy egész ház megvásárolható. Nem ez az egyetlen ajánlat azonban, ha valakinek van elég pénze rá, akár egy egész falut is megvehet. Hogy mennyibe kerül?

Mielőtt azonban megtudhatnánk, mennyiért is vesztegetik a települést, érdemes belegondolni abba, mire is lenne hasznosítható a falu. A falu uis mesés környezetben fekszik, egyenesen az Alpok lábánál, a Gran Paradiso Nemzeti Park szomszédságában, Turintól kb. 50 kilométerre, így nem nehéz arra következtetni, hogy élelmes befektetők remek turisztikai célponttá varázsolhatnák a piciny kőépületekből álló Borgata Calsazio-t.

hirdetés

A település nem szerepel a Wikipédián vagy más hivatalos weboldalon, (legalábbis mi nem találtuk), így, mivel szinte sohasem, vagy csak alig szerepelt a hírekben, a tulajdonosoknak ki kellett valamit találniuk, hogy a falu ne néptelenedjen el végleg, - hisz a fiatalok elköltöztek a közeli városokba -, és egyben hasznosíthatóvá is váljon.

Maga a falu 14 házat és 50 szobát foglal magába, így ideális helyszín lehet a pihenni, kikapcsolódni vágyók számára. Éttermek és megfelelő szállások kialakításával leginkább a falusi turizmus fejleszthető a térségben. Mindehhez már csak a pénz hiányzik, így jött az ötlet, miszerint nem csak egy-egy házat, hanem az egész falut el kellene adni.

Mindezt 245.000 euróért.

A Unione Nazionale Comuni Comunità Enti Montani (Hegyi Közösségek Nemzeti Szövetsége) ugyanakkor további feltételekhez köti az értékesítést, melyek közül az a legfontosabb, miszerint a vevő csak e szervezet tervei alapján alakíthatja át az épületeket, cél uis a hagyományos értékek, településszerkezet és a „városkép” megőrzése.

Az Ebay-en való megjelentetés után az apró települést az egész világ megismerte, ennek ellenére nincs még hír arról, hogy komoly érdeklődő akadt volna a vétel tárgyát képező házakra, igaz, azt is hozzá kell tenni, hogy a hirdetés a nyár közepén látott napvilágot.

A ”zseniális” marketingfogás akár ragadós példává is válhat. Magyarországon is akad számos olyan miniatűr település, mely részben vagy egészben kihalt, ha azonban a turisztika szempontjából fejleszthető, az épületek akár hasonló feltétekkel, egyben is értékesíthetők, akár az olasz falu. (Manapság uis nem csak alkalmazkodni kell tudni megváltozott globális világunkban, és nem hagyni, hogy bármely település elnéptelenedjen, hanem érvényesülni is tudni kell, azaz oda kell vonzani a tőkét, pénz és befektetés nélkül uis semmi sem fejleszthető. Az érvényesüléshez pedig, mint látszik fentiekben, nem egy esetben csak egy jó ötlet kell! És ez menne egy-két élelmesebb magyarnak is, hisz annyi mindent feltaláltunk már a világon, nem de bár?)

Ezen anyagunkban már adtunk korábban ötletet: BÁRKI ÚJRATELEPÍTHETI A SZELLEMFALVAKAT, MÉGPEDIG AKÁR INGYEN IS…

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

BÁRKI ÚJRATELEPÍTHETI A SZELLEMFALVAKAT, MÉGPEDIG AKÁR INGYEN IS…

Forrás

TOP 5