Skip to main content

Elkerülhetetlennek látszik az Ebola terjedése Európában, ahonnan sokan utaznak az érintett afrikai országokba és visszafelé is - mondta kedden Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója.

Hétfőn derült ki, hogy Spanyolországban is megjelent a betegség. Egy olyan ápolónőnél azonosították a vírust, aki egy Sierra Leonéból fertőzéssel hazatért 69 éves spanyol papot kezelt. Négy másik embert is kórházi megfigyelés alá vontak, hogy megakadályozzák a kór terjedését. Ez az első ismert eset a világon, hogy valaki Afrikán kívül kapta el az ebolavírust.

Nagy valószínűséggel a jövőben is lesznek ilyen importált esetek és hasonlóak, mint ami Spanyolországban történt – mondta a Reuters hírügynökségnek Jakab Zsuzsanna. A WHO európai régiójából már több országban kezeltek ebolás betegeket, akiket Nyugat-Afrikából vittek haza, miután elkapták a fertőzést. ide tartozik Franciaország, Nagy-Britannia, Hollandia, Norvégia és Spanyolország is.

A járvány a három leginkább sújtott afrikai államban, Guineában, Libériában és Sierra Leonéban már több mint 3400 emberrel végzett.

Jakab Zsuzsanna szerint a pácienseket kezelő európai egészségügyi dolgozóknak, családjuknak és  közeli ismerőseiknek legnagyobb a kockázata  a megfertőződésre. Ez meg fog történni, de szerintünk az a legfontosabb dolog, hogy

EURÓPÁBAN MÉG ALACSONY A KOCKÁZAT SZINTJE, ÉS AZ EURÓPAI RÉGIÓ NYUGATI RÉSZE VAN A LEGJOBBAN FELKÉSZÜLVE A VILÁGON

a vérzéses lázbetegségek, köztük az ebola elleni válaszra - mondta.

Döbbenetes helyzetkép egy ebolakórházból itt és a három lehetséges fegyver a betegség ellen itt olvasható.

Forrás

Kép: Megérkezik a norvég fertőzött az olsói egyetemi kórházba, Forrás: AFP/Terje Pedersen

TOP 5