Skip to main content

 

Nem lehet együtt kezelni a megélhetési bevándorlókat és a letelepedési kötvényt vásárlókat, mert amíg az első a migrációs politika eleme, az utóbbi a befektetők vonzására kitalált program – nyilatkozta Rogán Antal nemrég a Napi Gazdaságnak.

A Fidesz frakcióvezetője az újság korábbi számában közölt interjúban kifejtette: ha az Európai Unió bővítése után Németországnak, Angliának vagy bármely más országnak munkaerő-problémái vannak, ezt elsősorban a közös piacon belülről kell megoldani. A belső munkaerő-vándorlás hasznára válik az EU-nak, ezért is érdemes a migrációs politikát szigorítani – mondta.

hirdetés
Álomalak online? Fittiam edzéstár!

A bevándorláspolitikában szerinte sokkal szigorúbb hozzáállásra van szükség, mint amit a baloldal szeretne. "Jogos elvárásnak tartom, hogy ha képesek vagyunk a munkahelyteremtésre, akkor azoknak a magyar embereknek adjunk munkát, akik jelenleg nem rendelkeznek biztos megélhetési forrással. Ha pedig mégis érkeznek bevándorlók, elsősorban jöjjenek inkább a határon kívüli magyarlakta területekről" – mondta. 

A fideszes politikus szerint a letelepedési kötvény nem bevándorlási, hanem befektetési kérdés, egy kedvező devizafinanszírozási lehetőség. A kötvényre öt év után kell megfizetnie az államnak a kamatot, hozama pedig mindig 150 bázisponttal alacsonyabb, mint a mindenkori magyar állampapírszint. Azon az 500 millió eurónyi csomagon, amit a letelepedési kötvényt vásárlók lejegyeztek, a magyar államnak 60 millió eurónyi kamatelőnye van, ami közel 20 milliárd forintos nyereséget jelent. 

A letelepedési kötvényt vásárlók ugyanolyan szabályokkal válhatnak állampolgárrá, mint más. Aki megveszi a 300 ezer (korábban 250 ezer) euróba kerülő magyar államkötvényt, először egy rövid időre szóló engedélyt kap, majd ezt meg tudja hosszabbítani egy öt évre szóló letelepedési jogosultságra. Ehhez nem kapcsolódik állampolgárság, ahhoz például itt kell élni nyolc évig – ismertette Rogán Antal. 

Arra a kérdésre, lehet-e ebben változás a bevándorlási szabályok szigorítása esetén, a frakcióvezető azt válaszolta: ez a magyar kormány hivatalos politikájának része, amit kifejezetten a befektetők vonzására találtak ki és ennek megfelelően működtetik. Mindezek miatt teljesen független a bevándorláspolitikától vagy éppen annak változásától – tette hozzá.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép

TOP 5