Skip to main content

 

Ha rajtuk múlna, finn és szerb bevándorlóból lenne a legtöbb Magyarországon. Legalábbis ennek a két országnak a lakosai szeretnének leginkább hazánkba költözni munkavállalás miatt.

Összesen 189 országban kérdezett meg 200 ezer álláskeresőt a Profession.hu arról, eljönnének-e Magyarországra dolgozni, és ha igen, miért. A felmérésből kiderült, hogy leginkább a finneket és a szerbeket érdekli ez a lehetőség, 16 százalékuk mondta azt, hogy szívesen hozzánk költöznének.

hirdetés

Lelkes románok és franciák

A lista második fokán a szomszédos Románia és Szlovákia mellett Franciaország állampolgárai szerepelnek 12 százalékkal. Érdekes adat, hogy nem csak Ukrajnában, de Portugáliában is minden tízedik lakos gondolja vonzó célpontnak Magyarországot, ha munkáról van szó.

Megismernék a kultúrát is

Azok, akik szívesen jönnének hazánkba dolgozni, azért vágynak ide, mert lehetőséget látnak arra, hogy új élményeket és különleges munkatapasztalatot tudjanak szerezni. Sokakat motivál a magyar kultúra megismerése, a jobb állásajánlatok és a jobb karrierlehetőségek is.

Végzettséget tekintve a mérnökök több mint egyötöde élne szívesen Magyarországon, ezzel náluk a legmagasabb az országunkba költözési hajlandóság. A közgazdaságtani és adminisztrációs végezettséggel rendelkezők 9, az IT szakemberek 8 százaléka költözne hozzánk.

Aggódnak a közlekedés miatt

Érdekes, hogy a Magyarországra szívesen költöző válaszadók leginkább a közlekedés miatt aggódnak, és az ezzel kapcsolatos információk érdeklik őket. Ezt szorosan követi a nyelvtanulás lehetősége, az adózás és a családtagok számára nyitott munkalehetőségek. Az általános témák közül legkevésbé a gyermekfelügyeletet és az oktatást tartják fontosnak.

Több férfi jönne, mint nő

Az előbbi adatot részben magyarázza, hogy leginkább azok költöznének ide, akik nem élnek tartós kapcsolatban és nincs gyerekük (38%), de őket egyből a gyerekes párok követik. A férfiak számára vonzóbb az ország: a Magyarországra vágyók csupán egyharmada nő, kétharmada férfi.

Ha valaki egyszer Magyarország mellett szeretné letenni a voksát, általában hosszú távra tervez. A válaszadók közel 60 százaléka úgy vélte, ha egyszer már ide költözik, érdemes több mint 5 évet eltöltenie nálunk. 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép

TOP 5