Skip to main content

 

Melyek a legkövérebb vagy a legsoványabb nemzetek? Nem is gondolnánk, kik vannak itt is, ott is az első tízben.

Érdekes lista jelent meg még 2012-ben a túlsúlyos és legvékonyabb országokról. Minderről a Life.hu így írt:

hirdetés

"A BMC Public Health legutóbbi számában közzétett tanulmányhoz a kutatók 2005-ös adatok felhasználásával a testtömegindex (BMI) és a testmagasság arányával állapították meg az átlagos felnőtt testtömeget. Ezeket az adatokat aztán a népesség méretével megszorozva megkapták a teljes tömeget. A számítások során a 25 pont feletti testtömegindex számított túlsúlyosnak, a 30 pont feletti pedig elhízottnak. Az eredmények szerint 2005-ben a felnőtt népesség kollektív tömege az elhízásnak köszönhetően 3,9 millió tonna volt. Nemzetközi viszonylatban az egy főre eső átlagos testtömeg a számítások szerint 62 kilogramm."

De nézzük a listákat!

A 10 legkövérebb nemzet:
1. Amerikai Egyesült Államok
2. Kuvait
3. Horvátország
4. Katar
5. Egyiptom
6. Egyesült Arab Emirátusok
7. Trinidad és Tobago
8. Argentína
9. Görögország
10. Bahrein

A 10 legsoványabb nemzet:
1. Észak-Korea
2. Kambodzsa
3. Burundi
4. Nepál
5. Kongói Demokratikus Köztársaság
6. Banglades
7. Sri Lanka
8. Etiópia
9. Vietnam
10. Eritrea 

Akár fel is lélegezhetnénk, hisz Magyarország egyik csoportban sem szerepel, egy 2014-es adat azonban ezt cáfolja. Sajnos a 8. legkövérebb nemzet vagyunk Európában a WHO kutatása szerint. Magyarország így az elhízott nemzetek élmezőnyéhez tartozik, a vizsgált 53 ország közül a 8. helyre került. Kiderült, hogy az ország felnőtt lakosságának több mint fele (61,5 %-a) túlsúlyos, és közel harmada (27,6 %-a) elhízott. Az elhízott kifejezés pedig ebben az esetben egy barátságos megnevezése a nagyon kövérnek. 

A nemek közti megosztás is érdekesen alakult. Túlsúlyban a várakozásokkal ellentétben a férfiak vezetnek, akiknek 67,8%-án van némi súlyfelesleg. A nők esetében sem alacsony, 56,1 %-os ez az arány. Az elhízásban azonban kiegyenlítődtek az erőviszonyok, mindkét nem 27,6%-át sorolták az elhízott kategóriába – foglalja össze az eredményeket a receptneked.hu oldal.

Európa legkövérebb nemzete címet a csehek kapták, de szorosan mögöttük találhatók, – a magyarokat is megelőzve,- a spanyolok az írek és a törökök is.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

TOP 5