Skip to main content

 

A kivándorolni szándékozók aránya 2015 áprilisában magasabb, mint eddig valaha volt - derült ki a TÁRKI 2015. áprilisi adatfelvételéből.

A felmérésből azt is megtudni, hogy a magyarok egyre többfelé mennének a világban, ugyanis a három közkedvelt irány - az Egyesült Királyság, Németország és Ausztria - súlya számottevően csökkent a célországok között.

hirdetés

Sosem akartak ilyen sokan kivándorolni

Az 1997-ig alacsony halmozott migrációs potenciál elsősorban a rövid távú munkavállalás növekedése miatt gyorsan nőtt 2005-ig, majd megint csak a rövid távú munkavállalási tervek visszaesése miatt valamelyest mérséklődött 2010-re - hívja fel a figyelmet a TÁRKI. 2010 és 2012 között a migrációs potenciál nőtt, utána 2014-ig újra valamelyest csökkent.

Tavaly óta ugyanakkor ismét jelentősen megnőtt a külföldi munkavállalást tervezők és a kivándorolni szándékozók aránya.

Értelmezésünk szerint a rövid és hosszú távú külföldi munkavállalási szándék abban különbözik a kivándorlástól, hogy azok nem örökre szólnak, és a munkavállalástól függetlenül itthon is maradna egy fenntartott háztartása a megkérdezettnek. Továbbá a lenti ábra alapján úgy értelmezzük, hogy a megkérdezettek több választ is megjelölhettek,azaz elképzelhető, hogy egyszerre fontolgatják a rövid- és a hosszú távú külföldi munkavállalást, illetve a végleges kiköltözést is.

Ha így értjük, akkor a halmozott adat alapján elmondhatjuk, hogy a tavalyi 14 százalékhoz képest ma már a lakosság 17 százaléka fontolgatja rövidebb vagy hosszabb időre elhagyni az országot. Ilyen sokan utoljára 2011-ben terveztek távozni.

Noha a rövid és hosszú távon külföldön munkát vállalni szándékozó száma is emelkedett tavalyhoz képest, a legszembetűnőbb és legnagyobb emelkedés a kivándorolni szándékozók számában történt.

Míg tavaly csupán 5 százalék válaszolt úgy, hogy végleg itt hagyná Magyarországot, 2015-ben már a lakosság 10 százaléka gondolja így. Ilyen magasan a felmérés kezdete óta még sohasem járt a távozni kívánok aránya hazánkban.

Egyre több célország jön szóba

A migrációs potenciál leggyakoribb célországai 2015-ben is azok, amelyek korábban voltak: elsősorban Ausztria, Németország és Nagy-Britannia.

Látható ugyanakkor az is, hogy a három domináns célország összsúlya csökkent az öt évvel ezelőtti helyzethez képest, ami arra utal, hogy a potenciális migránsok mentális térképén a világ más részei is mindinkább megjelennek - írja a TÁRKI. Feltűnő az is, hogy az Egyesült Királyság súlya - különösen mint a kivándorlás és a hosszú távú munkavállalás célországa - az osztrák-német duóhoz képest számottevően kisebb lett.

A migráció gondolatával az átlagosnál nagyobb mértékben játszadoznak a férfiak, a munkanélküliek, a fiatalok, a szavazási hajlandóságot nem mutatók, a bérelt lakásban élők és a roma származásúak.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: pixabay

TOP 5