Skip to main content

 

Nem csalás, nem ámítás, ennyi az ára! De…

Bizonyára emlékeznek még olvasóink arra a hírre, mely szerint 1 euróért, azaz 300 forintért lehetett megvásárolni egy ”középkori” házat Szicíliában, közelebbről Gangiban. Úgy látszik, a példa ragadós, más települések is megpróbálkoztak hasonló ötlettel, így például az abruzzi Lecce Nei Marsi vagy a piemonti Carrega Ligure is.

hirdetés

De nemcsak olasz házakról írtunk már korábban, hanem más érdekességről is! Mint ismeretes, Itáliában sokan elhagyták, elhagyják a falvakat, és a városokba költöztek, költöznek, így nem ritka, hogy kisebb falvak is kiürülnek, nemcsak az egyes épületek. Ez történt Borgata Calsazio esetében is, ahol emiatt a falu kompletten is eladó volt még tavaly, relatíve nem is drágán.

Mire lehet jó egy ilyen kis település?

Maga a falu 14 házat és 50 szobát foglal magába, így ideális helyszín lehet a pihenni, kikapcsolódni vágyók számára. Leginkább éttermek és megfelelő szállások kialakításával fejleszthető a falusi turizmus a térségben, ezért befektetők számára akár kecsegtető is lehet az ajánlat. A vételár azonban már nyilván nem egy euró házanként, hanem 245.000 euró a komplett településért, így meggondolandó, ki invesztál közel negyedmilliót egy jelentős fejlesztésre váró falucskába.

De kanyarodjunk vissza az egy eurós épületekhez!

Hiába a kecsegtető vételár, Gangiban se könnyű ingatlant venni! „A vásárlóknak egy 5 ezer eurós kauciót kell lerakniuk, ezzel bizonyítják ugyanis, hogy felújítják az adott házat (öt éven belül kell nekikezdeni, különben bukják a pénzt). Ehhez még járul egy házanként körülbelül 35 ezer eurós renoválási költség, hisz szakértők ennyire teszik ennek a díját. További 6 ezer eurót pedig a jogi, bürokratikus ügyintézésért kell kifizetni. Az ötezer kaució a renoválás után visszajár. Vagyis 41 ezer euró körüli összegből már egy szép olasz házat lehet venni egy középkori faluban, ami igencsak jutányos árnak számít.” Ennek ellenére igen csak meggondolandó, bárki belevág-e egy ilyen projektbe…

A három kis falu polgármestere azonban bizakodó, hisz ha nem sikerül újra életet lehelni a piciny kis településekbe, akkor akár szellemvárosokká is válhatnak. Lecce Nei Marsi rajta van az UNESCO világörökség-listáján, a település helyi vezetője pedig el szeretné kerülni, hogy a történelmi jelentőségű épületek teljesen tönkremenjenek, ám erre a karbantartásra szánt közpénzek nem elegendőek. Reméljük, a polgármesterek tervei már a közeljövőben valóra válnak!

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

AKAR EGY HÁZAT 300 FORINTÉRT?

HOGYAN HASZNOSÍTHATÓ EGY ELNÉPTELENEDÉSRE VÁRÓ FALU?

Forrás

Kép

TOP 5