Skip to main content

Egy sör nem sör, egy tanulmány meg nem tanulmány, de annyit mindenképpen elmondhatunk, hogy a rangos szaklapban a Cellben jelent meg amerikai kutatók tanulmánya arról, hogy a latin nevén Tripterygium wilfordiinak hívott növényből készült koncentrátum (konkrétan a celastrol), amit a hagyományos kínai orvoslás évszázadok óta használ, tényleg hatásos lehet a túlsúly ellen.

Az eredményt egyelőre csak egereken bizonyították.

hirdetés

A kutatók szerint a celastrol nevű kémiai összetevő az élelmiszerbevitelt nyolcvan százalékkal csökkenti, ami 45 százalékos súlyvesztést okoz, ráadásul mindezt gyorsan. „Ha a celastrol úgy működik emberekben, hogy egerekben, akkor hatékony lehet a túlsúly ellen” – nyilatkozta Umut Ozcan, a Harvard Medical School endokrinológusa, a tanulmány szerzője a Bussiness Insidernek. 

A kutatók egy hétig adtak celastrolt a túlsúlyos egereknek, akik ezután nyolcvan százalékkal kevesebbet ettek, a harmadik hét végére pedig 45 százalékkal kisebb lett a súlyuk, nagyrészt a zsírtartalékok elégetésével. 

Ez a súlyleadás nagyobb, mint amit műtéttel el lehet érni. A celastrol ráadásul csökkentette a koleszterin szintjeit és javította a májfunkciókat is, ami csökkenti a szívpanaszok esélyét, a májzsírosodást és a kettes típusú cukorbetegséget, egyelőre egerekben. 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép

TOP 5