Skip to main content

 

Forintban is óriási összeg 2,3 milliárd, de dollárban még jobban mutat. Egy spanyol üzletember egy nap alatt keresett ennyit, többet, mint a világ 10 leggazdagabb embere együttvéve.

Kiváló hétkezdet

Amancio Ortega valószínűleg nem utálja a hétfőket, vagy legalábbis a mostanit biztos szerette: aznap ugyanis 2,3 milliárd dollárral nőtt vagyona. A spanyol üzletember az általa alapított Zara divatmárkát birtokló cégnek, az Inditexnek köszönheti szerencséjét. A vállalat részvényeinek árfolyama ugyanis 3,9 százalékot nőtt aznap - Ortega pedig 59 százalékban tulajdonosa ennek a cégnek.

A Bloomberg számításai szerint

az üzletember 500 millió dollárral keresett többet aznap, mint a világ 10 leggazdagabb embere együttvéve.

Neki bejött eddig 2015

A Zara alapítójának nemcsak a hétfője sikerült jól, az idei év első felét egy az egyben sikerként könyvelheti el. Január óta 18 százalékkal nőtt vagyona: 11 milliárd dollárt keresett, így most 72 milliárd dollár fölött rendelkezik.

Ha Ortega – aki jelenleg Európa leggazdagabb embere – így folytatja, hamarosan beéri a legnagyobbakat is.

Habár Bill Gates és Warren Buffet jelenleg nagyobb összvagyonnal rendelkezik, de az első félév nekik nem sikerült ilyen jól, sőt még csökkenéssel is szembe kellett nézniük. Ha az elmúlt három évet nézzük, azt látjuk, hogy míg Ortega 80 százalékkal lett gazdagabb ez idő alatt, addig Bill Gates csak 40 százalékkal. A spanyol divatkirálynak már csak 14 milliárd dollárt kell összekaparnia ahhoz, hogy utolérje az amerikai tech-millárdost.

Hogy néz ki a grafion?

Nem csoda, hogy Ortega úr vagyona ilyen szép mértékben növekedett az elmúlt időszakban, hisz az Inditex tőzsdei teljesítménye igen szépen mutat. A vállalat mostani piaci kapitalizációja 96,5 milliárd euró, ráadásul tavaly október közepe óta 50 százalékot emelkedett a részvények árfolyama.

A jelenlegi helyzet alapján kitörés közelben vannak a cég papírjai. Ha tényleg sikerül felfelé kilépni az április óta formálódó emelkedő háromszög formációból, akkor könnyedén célba veheti a részvény a 34-35 eurós szinteket.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: Amancio Ortega, a Zara márkát is tulajdonló milliárdos, aki jelenleg a világ második leggazdagabb embere, Forrás: Getty Images / Xurxo Lobato

Grafikon: Az Inditex vállalatcsoport részvényeinek árfolyamváltozása az elmúlt egy évben, Forrás: Investing.com, Investor.hu

TOP 5