Skip to main content

 

Kidobták a kötelező kvótákat a maratoni EU-csúcson. Önkéntes felajánlások alapján veszik majd át a tagállamok a menedékkérőket Olaszországtól és Görögországtól. Magyarország és Bulgária „különleges eset”, így valószínűleg kevesebb embert kell majd befogadnunk.
 

A magyar kormány elmúlt napokban folytatott figyelemfelkeltő, kerítéses, menekülttranszfer-felfüggesztő diplomáciája részleges sikert aratott az EU-csúcson. A csúcstalálkozó előtt és után is több vezető EU-s politikus azt hangsúlyozta, hogy ebben az évben eddig több menedékkérőt regisztráltak Magyarországon, mint bárhol másutt az Unióban. A hajnali háromkor lezárt tanácskozás végén Donald Tusk, az állam- és kormányfők testületének elnöke a magyar álláspontban sokszor hallott érvet visszhangozta: „földrajzilag átfogó” megoldásra van szükség a bevándorlási nyomás kezelésére.

hirdetés
 

Némileg változott a hangvétel: az első pont, amit Tusk kiemelt, az volt, hogy megegyeztek róla: azokat a bevándorlókat, akiknek nincs joguk belépni az Európai Unióba, vagyis nem jogosultak nemzetközi védelemre, vissza kell fordítani. Ezért fel kell gyorsítani a tárgyalásokat azokkal az országokkal, ahonnan elmenekülnek, és meg kell erősíteni az uniós határőrizeti szervek összefogását segítő szervezetet, a Frontexet, mondta.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy minden EU-s tagállamnak el kell látnia a feladatát, és regisztrálnia kell a területére lépő menedékkérőket. „Ha nem tartják be a szabályokat, Schengent veszélyeztetik” – figyelmeztetett. Azt az eljárást kritizálhatta ezzel, hogy a bevándorlási nyomásnak kitett államok hatóságai gyakran anélkül továbbengedik a határsértőket, hogy ujjlenyomatot vennének tőlük, így a menedékkérelmük elbírálása a következő EU-s ország – a sor végén általában Németország – feladata lesz.

Juncker: „Teszek rá, hogyan jön össze a hatvanezer”

Az állami vezetők hosszas vita után sutba dobták az Európai Bizottság elképzelését, hogy előre meghatározott kvóták alapján állapítsák meg, hogy melyik tagállamnak hány menedékkérő ügyét kell átvállalnia Olaszországtól és Görögországtól. Az viszont kötelező elem maradt a szövegben, hogy ezekből az államokból negyvenezer ember áthelyezéséről kell gondoskodni. Az EU-n kívüli, háború-sújtotta területekről pedig húszezer menedékkérő biztonságos bejutását kell elősegítenie az Uniónak. Hogy ezeket a számokat hogyan fogják teljesíteni, „melyik ország hány embert vállal”, azt az EU-s testület a tagállamok saját belátására bízta.

„Mindegyik tagállam megígérte, hogy szolidaritást vállalnak, és részt fognak venni a programban.

Egy kivétel van: Magyarország, és valamilyen szinten Bulgária

– jelentette be Donald Tusk. – Ők nagy bevándorlási nyomásnak vannak kitéve, ezért őket különleges esetként fogjuk kezelni.” Az ülésen résztvevő forrás szerint ez valószínűleg azt jelenti, hogy a korábban javasoltnál kevesebb menedékkérőt kell majd befogadnunk a hatvanezerből.

A cikk itt folytatódik...

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

TOP 5