Skip to main content

 

A La Manche-csatorna partján fekvő Calais város környékén gyűltek össze azok a főként közel-keleti és afrikai bevándorlók, akik kalandos úton eljutottak a francia partokig, és onnan mindenáron, akár erőszakkal is, de át akarnak jutni Angliába.

A keddi sztrájk idején leállt az Eurostar vasút személy- és teherforgalma is, mert a tüntetők égő autógumikat vittek be az alagútba. Az Anglia felé tartó kamionok többkilométeres oszlopba torlódtak össze, s ez adott alkalmat arra, hogy a Calais környékén táborozó migránsok rárontsanak a kocsisorra, feszegessék a raktér ajtaját.

hirdetés

A sofőrök hét órán át még a vezetőfülkéből sem mertek kiszállni. A helyzet szinte kezelhetetlenné vált, a vérszemet kapott migránsok egyike-másika késsel vagy vasrúddal fenyegetőzött. A francia határőrség végül 350 migránst vett őrizetbe.

A káosz még csütörtökön is tartott, bár brit határőrök is szolgálatba álltak a francia oldalon, mégpedig rendőrkutyákkal. De a torlódó kamionsort a migránsok egyre csak rohamozták, még az alváz réseibe is bebújtak.

A határőrök lefegyverezték a vasrúddal fenyegetőző férfiak egyikét, aki - a Daily Mail napilap riportere szerint - elmondta, hogy iráni menekült, nemrégiben toloncolták ki Angliából, már négy éve élt szociális segélyen Birmingham-ben. Visszazsuppolták Olaszországba, de újra nekiindult, most át akar jutni Angliába, ahol még lakást is kiutaltak a számára és jól élt, amíg ki nem derült, hogy illegális bevándorló. "Tanulni akartam, hogy pilóta lehessek" - panaszolta az iráni.

A migránsok számára Anglia az ígéret földje, ám a brit gazdaság egyre nehezebben tudja befogadni és ellátni a munkára talán csak évek múltán fogható illegális bevándorlókat. A Csatorna-alagút calais-i oldalán újabb kerítéseket húznak fel. Calais polgármester asszonya az angolokat hibáztatja a káoszért, még azt is kijelentette, hogy nem kellene a szociális segély lehetőségével odacsalogatniuk a migránstömegeket.

Csütörtökön újabb komphajó-vállalat jelentette be 500 alkalmazottja elbocsátását, ismét sztrájkok és fennakadások várhatók. (Sárközi Mátyás, London) 

Videó az eseményekről itt tekinthető meg...

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

TOP 5