Skip to main content

  

Több száz rendőr vette körül hétfőn délután a debreceni menekülttábort, ahol balhé tört ki. A rendőrség megerősítette a készenlétet. A menekülttábor lakói kukákat gyújtottak fel, és botokkal támadtak több autóra. A rendőrség azt közölte, hogy vallási indíttatású nézeteltérés volt két táborlakó között.

Hatalmas a rendőri készültség Debrecenben a menekülttábor környékén. A rendőrség közleménye szerint délután két menedékkérőnek vallási indíttatású nézeteltérése támadt. A konfliktus elmérgesedett, és az állomáson tartózkodó menedékkérelmet benyújtók közül több százan kapcsolódtak be – írták a Police.hu-n.

hirdetés

A rendőrség kordonokat állított fel, a feldühödött tömeg megfékezésére könnygázt használtak. A konfliktus résztvevőit szétválasztották, egy embert előállítottak a kapitányságra. Személyi sérülésről a rendőrségnek nincs tudomása. Közölték azt is, hogy a helyszínen és környékén továbbra is fenntartják a kiemelt rendőri jelenlétet. 

A táborban három szelektív hulladékgyűjtőt gyújtottak fel a menekültek, a tűzoltók eloltották a lángokat. Egyelőre a katasztrófavédelem részéről nem volt szükség újabb beavatkozásra – mondta az Origónak Madai Petra megyei katasztrófavédelmi szóvivő. 

Autósokra támadtak

Autósokra támadt a debreceni tábor száz lakója, botokkal felfegyverkezve a tábor melletti 471-es számú úton. A környékbeliek elmondása szerint botokkal ütötték és megdobálták a leálló személyautókat és autóbuszokat, és felgyújtották az út menti kukákat. Sérültekről nincs információ.

A bevándorlók folyamatosan karlendítésekkel kiabálnak a rendőrök felé. A rendvédelmi erők ruháján rendőrség, készenléti rendőrség és határőrség felirat olvasható. A tábor bejáratához folyamatosan érkeznek rendőrségi kocsik, jelen vannak a mentők és a tűzoltók is. 

A rendőrség lezárta a Sámsoni úti autóbusz-fordulót. A 19-es autóbusz ott most nem áll meg. Az autóbuszok a Lovas utca megállóhely után a Júlia-telep elnevezésű megállóhelyen várják meg a menetrendi indulási időt – írta honlapján a közlekedési vállalat.   

Legalább ötszáz rendőr lehet a tábor környékén, az utat lezárták – mondta az Origónak a Sámsoni út egyik lakója. A férfi szerint a menekültek kukákat gyújtottak fel és borítottak ki a menekülttábor bejárata elé, a kiérkező rendőrök felé pedig késeket dobáltak. 

Csabi vagyok, utána semmi

Elértük telefonon az debreceni befogadóállomást, ahol a portán annyit mondtak, hogy "csak egy kis balhé van" a táborban. Többszöri kérésünkre kapcsoltak egy illetékest, aki a „halló, Csabi vagyok" bemutatkozást követően – miután megtudta, hogy az Origótól keressük – köszönés nélkül lecsapta a telefont. 

Rohamrendőrök az utcán

Egy helyi  bútorbolt munkatársa 6-8 osztag rohamrendőrt látott a helyszínre rohanni – sok minden azonban nem volt kivehető az összetűzésből a Sámsoni utat beborító füst miatt. "Épp előttünk zárták le az utat vagy négy óra körül. 

A rendőrök mindenkit beküldtek a boltokba, azt mondták, zárjunk be, mert a menekültek éppen erre fognak kitörni” 

– mesélte az Origónak a férfi.

Hozzátette, a balhé kirobbanása után minden autó eltűnt a környéken, zárt kapuk mögé parkoltak a kamionosok is. Úgy tudjuk, mostanra enyhült kicsit a feszültség, a rendőrök feloldották az útzárat is. 

Balhé van

Az Atv.hu-nak egy olvasójuk számolt be a helyszínről arról, hogy több száz rendőr vette körül a tábort, az érdeklődőknek pedig azt mondják, hogy "balhé van" a táborban. A Dehir.hu-nak a Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője annyit mondott, hogy a táborhoz vezető utat lezárták.

Arról az Origo is beszámolt, hogy a tábor már megtelt, sőt június közepén a 830 menekült elhelyezésére tervezett debreceni befogadóállomáson rekordszámú, 1474 migráns tartózkodott, és a táborban ezért kapacitásbővítésre van szükség.

Kósa is megszólalt

Az Origo írt arról is, hogy Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke egy rádióműsorban hétfőn elárulta, honnan lehet tudni, hogy valaki gazdasági bevándorló, nem pedig politikai menekült: nem repülővel jön, pedig telne rá neki. 

Röszkén szabadságot követeltek

Az Origo is hírt adott arról, hogy múlt hét csütörtökön a röszkei hangárhoz vonult ki nagy erőkkel a rendőrség, mert az egy nappal korábban elfogott illegális határátlépők szabadságot követeltek.

Buszokkal szállították az embereket olyan menekülttáborokba, ahol volt hely az elszállásolásukra, ekkor kezdődött a kiabálás. A rendőrség azt közölte, a hangárban egy kisebb konfliktus alakult ki, végül azonban nem kellett intézkedniük.

Orbán Viktor bezáratná

Orbán Viktor május közepén debreceni látogatásán beszélt először arról, hogy a városban be kell zárni a menekülttábort. 

Azt akarjuk, ne jöjjenek többen. Akik itt vannak, menjenek haza!” 

– mondta a kormányfő a megyeszékhelyen.

A magyar miniszterelnök néhány héttel később, a brüsszeli EU-csúcson is megerősítette az Origo tudósítójának, hogy a menekülttáborokat be kell zárni.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: haon.hu

TOP 5