Skip to main content

 

Pontosabban minden más adat csúsztatás Giró-Szósz András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerint, mint amit a kormány állít, hányan is dolgoznak külföldön. Utánanéztünk.

Az M1 július 21-i adásában nyilatkozó Giró-Szósz András szerint ma 350-370 ezer munkavállaló dolgozik külföldön, minden más forrás, mely félmilliót emleget, a szakértelem hiányát mutatja vagy szándékos csúsztatás.

hirdetés

Mint ahogy a Híradóban az államtitkár elmondta, 250-270 ezer ember vállalt munkát a Gyurcsány-Bajnai kormány alatt, azóta tehát csupán 80-100 ezer magyar ment külföldre dolgozni. Giró-Szász András a TÁRKI adataira hivatkozva elmondta még azt is, hogy a becslés azért is nehéz, mert az elmúlt években sokan vissza is jöttek Magyarországra. (A nyilatkozat ide kattintva a 30 perctől nézhető meg.)

Arról, hogy valójában hányan dolgozhatnak külföldön, valóban nincs teljesen egyértelmű adat, csak becslés. A kormánnyal szemben teljesen más álláspontra helyezkedett azonban a hvg.hu egy 2014. októberi cikkében. Az ott felvett adatok ide kattintva ismerhetők meg.

Arról, hogy hányan szeretnének munkát vállalni, azaz felgyorsul-e a külföldi munkavállalás üteme, az államtitkár a Híradónak nem nyilatkozott. A TÁRKI azonban még idén áprilisban szolgáltatott adatokat. Eszerint:

„A kivándorolni szándékozók aránya 2015 áprilisában magasabb, mint eddig valaha volt - derült ki a TÁRKI 2015. áprilisi adatfelvételéből.

A felmérésből azt is megtudni, hogy a magyarok egyre többfelé mennének a világban, ugyanis a három közkedvelt irány - az Egyesült Királyság, Németország és Ausztria - súlya számottevően csökkent a célországok között.”

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció

TOP 5