Skip to main content

 

Ha lehet, nem csak olyan munkát kell külföldön választani, ami most megfelelő megélhetést biztosít. Gondolni kell a jövőre is.

Egy munkaügyi szakértő szerint érdemes például az egészségügyi pályát választanunk, ha még csak most gondolkodunk azon, minek tanuljunk, hisz öt-tíz év múlva is jól jövedelmező állásunk lehet bárhol Európában. Ápolóként most is könnyen elhelyzkedhetünk, és számos más olyan szakmunka lehetőség is van, amivel a hazai fizetések ötszörösét vihetjük haza.

Egyre több magyar dolgozik külföldön. Sokan a jobb megélhetés reményében, szorult anyagi helyzetből indulnak el. Bár külföldön élni is jóval többe kerül, de sok olyan kétkezi munka akad, amivel akár ötször annyit lehet keresni, mint itthon. A tavaly nyár eleji adatok szerint már akár 600 ezer magyar is élhet és dolgozhat szerte Európában. Csak az Egyesült Királyságban 300 ezer honfitársunk élhet a Nemzetgazdasági Minisztérium becslései szerint. Németország a második helyezett, ott 135 ezer magyar él és dolgozik.

hirdetés

Az összes fizikai szakmunka hiányszakma külföldön. Hegesztőre, kőművesre, ápolóra mindig szükség van - mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Tanay Marcell, a külföldi munkaközvetítéssel foglalkozó EUwork Kft. ügyvezetője.

Gyorsan talál állást külföldön az, aki most nyelvtudással nekiindul, és biztos szaktudással rendelkezik. Most ezekbe a szakmákba várják a legtöbb munkavállalót:

1. Szakács
2. CNC programozó
3. Kamionsofőr
4. Ápolónő

Mások a kereseti lehetőségek

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, 2014-re vonatkozó adatai szerint az átlagkeresetek folyamatosan nőnek Magyarországon. Egy szakács így átlagosan nettó 100 322 forintot keres havonta, egy CNC programozó 168 760 forintot (a KSH ipar gyűjtőkategóriájára vonatkozó átlagfizetése), egy kamionsofőr 150 816 ezer forintot, egy ápolónő pedig alig 93 698 forintot visz haza.

A cikk itt folytatódik...

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció

TOP 5