Skip to main content

 

Valószínűleg elég sokan gondolják a világon, hogy az amerikai emberek kövérek. Nagyobb hamburgereket esznek, több szalonnával, több kólával és több cukorkával.

Az elhízással való riogatást valamiért gyakran amerikai gyorséttermek parkolóiban zsírban tocsogó szendvicset zabáló kövér emberek csapatával illusztrálják. Pedig ez a kép nem feltétlenül igaz, olyannyira, hogy 

sokkal helytállóbb lenne az elhízásról készült stock fotókat Magyarországon készíteni.

Ugyanis a magyar emberek kétharmada túlsúlyos vagy elhízott (erről többet ebben a cikkünkben olvashat), ezzel szemben az Egyesült Államok felnőtt lakosságának csupán egyharmada számít túlsúlyosnak, derült ki a New York Times cikkéből, amit az MTI is szemlézett.

hirdetés

Ráadásul az USA-ban nemcsak kevesebb az elhízott, mint nálunk, hanem a tengerentúlon megfordult a 40 éve tartó tendencia: megállt az elhízásjárvány, sőt, a legkisebb gyerekek még fogyni is kezdtek. (Egy átlagos amerikai gyerek napi kalóriafogyasztása legkevesebb 9 százalékkal csökkent.)

Ez valószínűleg nem kis részben köszönhető annak, hogy az Obama-kormány hatást gyakorolt annak érdekében, hogy az iskolai ebédek egészségesebbek legyenek. 

Egyre több amerikai akar lefogyni

Az elhízás elleni kampány 2001-ben kezdődött – ez előtt jelent meg több tudományos kutatás, ami kimutatta az összefüggést az elhízás és az érrendszeri betegségek között –, amikor az USA tisztifőorvosa felhívást adott ki a túlsúly elleni harcra. Ezután évről évre jöttek az elhízás elleni állami kampányok, amelyeknek meg is lett az eredményük. 

A Gallup szerint 2003-ra az amerikaiak 60 százaléka akart lefogyni, szemben az 1990-es 52, és az '50-es évekből származó 35 százalékos adattal. Az Obama-kormány fokozta a nyomást: az egészségügyi reform bevetése után az étteremláncoktól megkövetelték, hogy közöljék, fogásaik hány kalóriát tartalmaznak. 

A változást sugalló, mostani bátorító adatok ugyanakkor nem jelentik azt, hogy vége lenne már az elhízási járványnak: az amerikai felnőttek több mint egyharmada most is túlsúlyosnak számít, ezért fokozottan kitett a cukorbetegség, az érrendszeri betegségek és a rák kockázatának. Az amerikai lakosság még mindig túl kevés zöldséget, gyümölcsöt és túl sok gyorsételt fogyaszt, még ha az utóbbi téren némi csökkenés is észlelhető.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció

TOP 5