Skip to main content

 

Csodás birtokon lépdelünk, melynek közepén egy mézeskalácsház áll. A birtok azonban nemcsak erről híres, hanem még másról is. Tulajdonosa harmóniát próbál rajta teremteni ember, állat és növény között.

A természettől nagyon sokat lehet tanulni,

vallja Szombathelyi Tibor a róla készült filmben, ahogy belekezd mondandójába, miközben mi, magunk szétnézünk azon a családot teljes mértékben ellátó bárdudvarnoki birtokon, melyen tulajdonosa a permakultúra elvei szerint építi gazdaságát, immáron bő két évtizede.

hirdetés

Ki lehet éppen ragadni egy növényt az élőhelyéről, és lehet éppen önmagában termeszteni, de nem ez a cél, folytatja Tibor eszmefuttatását. Csak olyan őshonos állatokat és növényeket szabad tartani egy birtokon, melyek megtanulnak egymással együtt élni. Ezzel lesz évről évre jobb a gazdaság, avagy a közösség. Pl. ha nem kap kellő mennyiségű takarmányt a csirke, egy idő után arra kényszerül, hogy maga kutassa fel a táplálékát, aminek eleget is tesz. Szabadon, vadon kell tehát tartani az állatokat, persze ehhez hozzá kell tenni, hogy azért se nagyon tűnnek el pl. a csirkéink, mert a kutyák őrzik őket.

Akad azonban első hallásra más „furcsaság” is a gazdaságban. A gazda saját tavából öntözi a veteményest, melyhez kis talicskán tolja fel a vizet abban a 65 literes hordóban, amit kezdetekben alig bírt megemelni. Most azonban már megy minden, mint a karikacsapás, hozzá lehet szokni a kemény feltételekhez, ha önellátó kíván lenni az ember.

De meséljen ő a kezdetekről, hogyan vágott bele mindebbe és hogyan alakult időközben az élete, illetve hogyan képzeli el a jövőjét abban a világban, amiben jelenleg él.

A párom felmenői ebben a faluban voltak vízimolnárok. Sokat jártunk ide nyaralni, de a nyaralót meg kellett osztani másokkal, amiből félreértések támadtak, így jutottam arra a döntésre, hogy vennünk kellene itt egy ingatlant.

Ez elsőre nem sikerült, de aztán megvettük azt a mocsaras területet, amit már 20 éve hasznosítunk, noha az elején még fogalmunk se volt róla, mi is lesz itt, ezzel a 3 hektáros birtokkal. Eredetileg ez egy „szeméttelep” volt különben, ide hordta a falu a hulladékot, így több teherautónyi szemetet kellett innen elvitetni a kezdetekben.

Mivel korábban az üzleti világban tevékenykedtem, volt egy kis tőkém, de tulajdonképpen mindig úgy tekintettem a pénzre, mint egy eszközre, mellyel megvalósíthatjuk az álmainkat. A feleségem mézeskalácsházat szeretett volna, illetve gazdasszonnyá szeretett volna válni, ezek voltak a terveink kezdetben, hisz már családot szerettünk volna, ehhez pedig házat kellett építeni. Így kezdtem el megteremteni mindent a semmiből.

Abszolút nem értettem a házépítéshez, első körben kockás papíron „tervezgettem”, milyen lenne az ideális épület. De az volt az alapgondolatom, hogy olyan házat tervezzek, melyből soha nem kell majd elköltöznöm. Lellén aztán teljesen véletlenül megláttunk egy mézeskalácsházat, annak alapján kiderült, hogy a tervezője, Sziklai Ákos ugyanabban a faluban lakik, ahol mi. Talán furcsán hangzik ez, de mi nem tudtuk, hogy pár birtokkal lakik csak arrébb. Végül is ez a „szomszéd” tervezte a házat, melynek a kivitelezése se volt egyszerű, de mint látható, áll a ház.

A feleségem „mániája” volt az egészséges életmód, a bio, amit aztán én is elfogadtam, és ma ez az önellátó, egyben vegyszermentes gazdaság vesz körül.

Innen folytatódik Szombathelyi Tibor története a Somogy TV által készített filmben, mely videót gazdagon illusztrálnak fényképek, képkockák is, hogyan néz ki a birtok, illetve a mézeskalácsház, mi a filozófiája Tibornak, hogyan alakult az élete és mi vár még rá a jövőben. 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: maga a videó

TOP 5