Skip to main content

 

Nem minden menekült a magyar–szerb határon érkezik Európába: egy eddig szinte ismeretlen útvonalon idén már több tucat szíriai érte el a kontinenst. Ez pedig nem más, mint az északi sarkkör.

Érdekes jelenségre hívta fel a figyelmet a The Guardian. A brit lap értesülései szerint havonta körülbelül 20 szíriai menekült érkezik Norvégia legészakibb csücskébe Oroszországon keresztül.

hirdetés

Úti céljuk Kirkenes városa, amely a norvég–orosz határon fekszik, és a napi átlaghőmérséklet épp csak fagypont felett van. 

Az útvonal a hideg ellenére viszonylag biztonságosnak számít, a menekültek egy része taxival érkezik, de vannak olyanok is, akik bicikliznek.

Kerékpárral és kocsikkal

„Egészen új a dolog, körülbelül fél éve kezdődött” – mesélte a lapnak Thomas Pettersen, a város egyetlen rendőrőrsének főfelügyelője. 

„Havonta öt-tíz ember próbálkozik meg vele, néhányan kerékpárral, de a legtöbben orosz kocsikkal jönnek. Az átkelés teljesen egyszerű, 

csak beülnek egy kocsiba Oroszországban, és átjönnek Norvégiába” 

– mondta a rendőr.

Idén 133 menekült

Egy helyi újság szerint 

2015-ben eddig 133 menekült érkezett a 3500 lakosú kisvárosba, a legtöbbjük Szíriából. 

Azt senki nem tudja, hogyan terjedt el köztük az útvonal híre. Megérkezésük után a kirkenesi rendőrök csak néhány alapvető információt kérdeznek tőlük, mielőtt felteszik őket a napi kétszer közlekedő oslói repülőjárat egyikére. Ott a bevándorlásügyi hivatal munkatársai várják őket.

A repülőgépek néha annyira tele vannak, hogy 

a menekülteket az egyik helyi szállodában helyezik el éjszakára. 

Egy 2013-ban alapított Facebook-csoport egyébként egyszer az írta a norvég–orosz határról, hogy átjárhatatlan. Ott azt tanácsolták a menekülteknek, hogy béreljenek egy léghajót, és a levegőben közelítsék meg Norvégiát. 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A képen Oslo látható

TOP 5