Skip to main content

 

Kedden hatályba lépett a szeptember 3-án megszavazott migránsügyi törvénycsomag jelentős része, ami alapvetően új helyzetet teremt sok szempontból az érkezők számára.

Ez adta meg a lehetőséget a kormány számára, hogy kihirdesse a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, ami egy sor területen speciális eljárásrendek, speciális szabályok alkalmazását jelenti.

hirdetés

A válsághelyzetet Bács-Kiskun és Csongrád megyére hirdette ki a kormány, jelentette be Kovács Zoltán kormányszóvivő Szegeden. Az intézkedés 12:30-tól lép életbe.

A legfontosabb változások:

 

  • Bűncselekménynek számít a határzár tiltott átlépése, a határzár megrongálása és a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozása. Aki tehát például átmászik a szerb határon a kerítésen, az ellen büntetőeljárás indul, az általánosnál bizonyos szempontokból kedvezőtlenebb feltételekkel. A szegedi bíróságon plusz munkaerővel és hosszabbított munkaidővel készülnek az ügydömpingre. Akit bűnösnek találnak, arra kiutasítás vár.
  • Szigorodik az embercsempészek büntetése, több évre le lehet őket ültetni, és a vagyonukat is elkobozhatják. (Erről például itt olvashat bővebben, a Btk.-szigorítások a válsághelyzet kihirdetésétől függetlenül is élnek keddtől.)
  • Elindulnak a gyors menekültügyi eljárások. A határon benyújtott kérelmekről soron kívül, legkésőbb 8 napon belül döntenek. A kérelmeket kapásból elfogadhatlannak minősítik, ha tudnak arra hivatkozni, hogy a kérelmező maradhat biztonságos harmadik országban, Szerbiában. A túlnyomó többségnél ez lesz a helyzet. Ilyenkor még lehet a bevándorlási határozat ellen felülvizsgálatot kérni, ekkor az ügy a szegedi bíróság elé kerül. Ha a bíróság úgy látja,hogy muszáj személyesen meghallgatni az adott menedékkérőt, akkor a bíróság épületéből, a távolból, "zárt láncú kép- és hangfelvétel" segítségével fognak beszélni vele.
  • A válsághelyzettel kapcsolatos beszerzéseknél a közbeszerzési törvény rendelkezéseit nem kell alkalmazni.
  • A határjeltől számított 60 méteres sávban tranzitzóna alakul, itt lesznek majd átmenetileg a migránsok. (Eddig 10 méteres sáv volt csak az államhatár rendjének védelmét biztosító létesítményekre. Ez a változás már a múlt héten hatályba lépett.)
  • Olyan helyen is lehet "nemzetbiztonsági célú építményt" létesíteni, ahol egyébként nem lehetne építkezni.
  • Önkormányzati tulajdonban lévő ingó vagy ingatlan vagyontárgyat ideiglenesen igénybe lehet venni, ha ez a válsághelyzet kezeléséhez kell.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás

TOP 5