Skip to main content

agirl munka 

Történelmi csúcsra nőtt a külföldre vándorolt magyarok hazautalása. A következő években még több pénzt küldhetnek, miután egyre nő az elvándorlás is.

Ha felgyorsul a családok kiköltözésének üteme is, akkor már persze nem nagyon lesz kinek pénzt küldeni.

hirdetés

„Van, amikor utalok haza pénzt, de nem rendszeresen – mondja Eszter, aki úgy érezte a kivándorlás előtt, hogy itthon nem lehet megélni a nettó 100-120 ezer forintos fizetésből. Most vettünk egy autót úgy, hogy különösebben nem spóroltunk – meséli a lány, aki jól érzi magát Camberley-ben, és hatszor annyit keres, mint itthon.Vígan élek Angliában, és nem tervezem, hogy hazamegyek.”

A 900 milliárdot utaltak át

Soha nem utaltak még haza annyi pénzt Magyarországon maradt családtagjaiknak külföldre vándorolt magyarok, mint most – írja a Világgazdaság. A kivándorlás gyorsulásával párhuzamosan a hazautalások összege is nő: már a magyar gazdaság 3 százalékát adja.

A Központi Statisztikai Hivatal nemzeti számlái szerint a külföldről kapott munkajövedelmek tavaly elérték a 920 milliárd forintot, ami 43 milliárd forinttal meghaladja a 2013-ast, és 236 milliárddal több, mint a 2012-es. A jövedelmek hazautalása 2010-ben kezdett el dinamikusan nőni, amikor elindult a kivándorlási hullám Magyarországról.

A 900 milliárd forintos hazautalás azt jelenti, hogy átlagosan 200-250 ezer forintot tesznek félrehavonta a külföldön dolgozó magyarok, feltételezve, hogy 300-400 ezren küldenek pénzt. Ez viszont kissé magas összegnek tűnik, ez alapján akár azt is gondolhatjuk, hogy ennél is többen lehetnek a külföldön munkát vállaló magyarok.

Tavaly 31 500-an hagyták el Magyarországot legalább egy évre, ami 50 százalékos emelkedés egy év alatt, és több mint hatszorosa a 2009-es adatnak.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció

TOP 5