Skip to main content

 

Alig jelent meg az iPhone 6s, máris a hetes számmal ellátott, jövőre érkező modellről sutyorognak internetszerte.

A források magasabb felbontást, vízállóságot, még kevesebb csatlakozót és szegélymentes kijelzőt emlegetnek, sőt szóba került egy újabb 4 colos iPhone kiadása is. A bemutató jövő ősszel várható, idő tehát, mint a tenger, az Apple cupertinói főhadiszállásán azonban évekre előre gondolkodnak, hisz ami ma menő, jövőre már nem lesz az.

hirdetés

Az iPhone 6s jött, látott, és persze győzött, legalábbis ami a kasszákig tartó üzleti versenyt illeti. Újdonságok szempontjából azonban meglehetősen szűkösen mért az Apple marka: a nyomásérzékeny érintés, valamint az új operációs rendszer nem nevezhetők igazi forradalomnak, ahogy az erősebb alumíniumváz sem.

A felbontás maradt, a külalak szintén,

ahelyett pedig, hogy növelték volna a készülék üzemidejét, sikerült tovább csökkenteni egy, az előző modellénél kisebb akkumulátorral. Az ok? Kellett a hely a házban a vaskosabb kijelzőnek.

De persze van itt még egy valószínű indok: az Apple kétévente mutat be igazán új készüléket, az azt követő s-széria pedig szinte mindig csak az előd hibáit, kritizált pontjait küszöböli ki. Az iPhone 4 esetében a vacak antennát, az 5-nél a gyengécske biztonsági beállításokat, a 6-nál pedig a sokszor emlegetett meghajlást.

A valódi, elemi újdonságok tehát az iPhone 7-re maradnak.

A készüléket még nem jelentette be az Apple, valószínűleg jövő őszig nem is fogja. Mégis vesszük a bátorságot, és iPhone 7-nek nevezzük, mert az eddigi szokást tekintve szinte biztosan így hívják majd, na meg legalább mindenkinek egyből világos, hogy egy teljesen új készülékről van szó.

A feltételezések földjén

Egy bejelentés előtt álló telefonról persze soha nem lehet tényeket közölni, legfeljebb feltételezéseket, pletykákat - azokkal viszont Dunát lehet rekeszteni. Bizony, már most, 2015 végén is: az olyan hatalmas cégek, mint az Apple, nem hónapokkal, hanem évekkel gondolkodnak előre, a terveiket pedig néha kifecsegik a dolgozók, hogy aztán az egész világ azon rágja a körmét, hogy vajon tényleg vízálló lesz-e az új iPhone.

Ezt már a 6-os szériáról is állították, sőt az 5-ös idején is felmerült - valószínű, hogy

a gyártó évek óta tervezi vízálló test bevezetését,

csak eddig valami miatt elhalasztották a dolgot. Sőt, már az iPhone 6s is kapott egy olyan gumikeretet, amin csak nehezen szivárog át a folyadék. Vízállónak még nem nevezhető, de erősebb esőben is nyugodtan a fülünkhöz tarthatjuk, nem kell félni, hogy baja esik a háromszázezres csodakütyünek.

Az iPhone 7-ről kínai források állítják: teljesen új vázat kap, nem fémből, hanem víz- és porálló műanyagból készül, és sokkal erősebb lesz az elődjénél. Ezzel a lépéssel az Apple a Samsung és a Sony vizeire evezne (ugye értik), ezek a gyártók ugyanis évekkel ezelőtt

belecsaptak a pocsolyába, méghozzá képernyővel lefelé.

Korunk telefonjai többségében 30 percig bírják a vizet, illetve maximum egyméteres mélységbe vihetjük magunkkal őket. Hogy ezt felülmúlja-e az Apple, kérdéses, mivel viszont a cég eddig sem törődött a búvárkodást vagy vadvízi evezést preferáló felhasználókkal, a magunk részéről nem reménykedünk benne, hogy az iPhone 7-tel indulhatunk körbefotózni a Titanicot.

Nem lesz nagyobb az aksi

Már csak azért sem, mert a Titanic nagy, egy ilyen küldetés sokáig tart, az iPhone pedig nem arról híres, hogy hosszabb ideig bírja a megpróbáltatásokat. A 7-es készülékről sem hallani, hogy új aksit kap, sőt, kiszivárgott szabadalmi iratok alapján pont az ellenkezőjére következtetünk.

A cég ugyanis minden korábbinál vékonyabb iPhone-okat akar,

azaz még az is kész szerencse lesz, ha annyit bírnak az új mobilok, mint most. Mivel a 6s így is vastagabb lett a sima 6-osnál, ezért az Apple számára ez valószínűleg presztízskérdés.

Ha a külalaknál tartunk, fontos információ, hogyaz Apple elhagyná a mezei jack kimenetet,csak a Lightning porton át, esetleg Bluetooth-on lehetne csatlakoztatni a fülhallgatót. Ez sem új történet, nagyon régóta riogatnak vele a különböző blogok és jól értesült személyek, ezúttal viszont indokot is mondanak: pont a vékonyság miatt kéne kivenni azt a fránya jacket.

Vele együtt a Home gomb is eltűnhet, legalábbis fizikai valójában. Az Apple az ujjlenyomat-olvasót is a kijelzőbe építené be, hogy az akár a teljes felületet uralhassa.

Ez egyben azt is jelenti, hogy eltűnnek a szegélyek:

amikor egy videó vagy kép full screenre vált, a telefon teljes egészében megjelenítőként funkcionál. Jól hangzik, igaz? Talán kicsit merészebb állítás, mint az eddigiek, viszont tényleg látványos újdonság lenne - olyasmi, amit az emberek elvárnak az iPhone 7-től. (Fent egy, a pletykát alapul vévő koncepcióvideó látható.)

Akár teljes képernyős lesz az iPhone 7, akár nem, az újfajta, LG által gyártott OLED-kijelző biztosnak tűnik, főleg az Apple Watch után, ami azonos típusú megjelenítőt kapott. 

Majdnem biztos a magasabb felbontás is:

a sima iPhone 6 1334x750-es megjelenítője nagyon elavult, ideje fejest ugrani a full HD világába, évekkel az Apple konkurensei után. Ehhez persze erősebb vas dukál: a 3 gigabájt memória már most borítékolható, mint ahogy a jelenleginél még erősebb, hatmagos, 16 nanométeren gyártott A10-es processzor is.

Amikor az óriások találkoznak

Utóbbiba pedig talán az Intel is besegíthet, egyes információk szerint ugyanis a hatalmas chipgyártó készíti az iPhone 7 LTE modemegységeit. A jól értesült szivárogtatók ezer főt foglalkoztató divízióról beszélnek -

ez hatalmas embertömeg, jó eséllyel több készül ott egy modemnél.

Ráadásul az Apple akár azt is megteti, hogy mind a processzort, mind a modemet egyetlen egységbe ágyazza. Ezzel a húzással nemcsak gyorsabb lehetne a telefon, hanem energiatakarékosabb is, azaz ha tovább nem is bírná a strapát, annyi ideig simán lehetne használni, mint a 6s-t.

A sok feltételes mód persze nem a véletlen műve, az Apple folyamatosan azon dolgozik, hogy az emberek minél kevesebbet tudjanak az új készülékekről. Nemrég például leadtak egy rendelést hagyományos LCD-kijelzőkre: ez lehet a jele egy tradicionális képernyővel érkező iPhone-nak, vagy csak simán ügyes (és költséges) terelés.

Előbbi esetben sem kell azonban feltétlenül temetni a szép és erős iPhone 7-et, a legnagyobb Apple-guru szerint ugyanis a cég ismét kiad majd egy 4 colos változatot, ehhez pedig

jól jöhet az olcsóbb panel.

Hogy miért? Mert ez a kategória még mindig népszerű, a cég pedig nem akar lemaradni senkiről, épp elég baj nekik, hogy az Android sorra csapja le a kezükről az ázsiai piac szereplőit.

iPhone 7 Plus, iOS 10

Nemcsak kisebb, de nagyobb iPhone is lesz: a Plus-széria nem marad magára, helyette magasabb felbontású kijelzőt kap. A 2560x1440-es kijelző még pont határeset lehet hardver szempontjából, 4K-t viszont senki se várjon, már az új Xperiák esetében is bebizonyosodott, hogy egyelőre nincs értelme a dolognak.

És hogy mit kapunk a 10-es iOS-ben? Nos, mindent:

az Apple szeretné közelebb hozni a mobilos és asztali platformokat, így valószínűleg a keresztül-kasul működő alkalmazások lesznek középpontban, talán egy kis dolgok internete szósszal nyakon öntve.

Vad feltételezésekbe nem bocsátkoznánk, ellenben a 10-es egy szép, kerek szám, ajánlott lenne megünnepelni valami izgalmas, álleejtős funkcióval.

Akármilyen is legyen azonban az iPhone 7, egy biztos:

megint minden rekordot meg fog dönteni, ezrek állnak majd sorban érte az éjszaka közepén, mert az Apple nagyon ért a rajongók nyelvén, és pontosan tudja, mivel lehet abszolút bepörgetni őket.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: AFP / William West

TOP 5