Skip to main content

 

Egyre ritkább, hogy a munkahelyünkön előírják a szigorúan kötött, 8-16 óráig tartó munkaidőt. Sokat lendített ezen a digitális forradalom, de az is, hogy egyre több szervezet ismeri fel, a szabálykövetésnél fontosabb az eredményesség.

Bár a rugalmas formákat különösen az ipszilon generáció kedveli, nem csak a fiatalok keresnek szívesen második jövedelemforrást a főállásuk mellett, és egyáltalán nem csak akkor, ha szorít a cipő vagy jachtra gyűjtenek.

Az Egyesült Királyságban már 2014 óta törvény szabályozza a rugalmas munkavégzést, közgazdászaik szerint amióta bevezették, olyan komolyan szintet lépett az üzleti hatékonyság és az elégedettség, amely az államkassza bevételében is megmutatkozik.

Nagyon szexi

HR Portál szerint a rugalmasság döntő szempont az új munkahely kiválasztásánál. Erősebb motivátor a céges autónál, a céges telefonnál, sőt a munkavállalók közel kétharmada az 5 százalékos béremeléssel szemben is ezt választaná.

A munkajog.hu megfogalmazza, hogy a rugalmasság nem a munkavégzés formájára alternatíva, inkább több fogalmat takar. A rugalmasság eszerint vonatkozhat

  • arra, hány órát dolgozik a munkavállaló,
  • a törzsidő beosztására, amikor a munkanapja hossza adott, de a kollégán múlik, hogy mikor kezdi el és fejezi be,
  • a nálunk népszerűtlen részmunkaidőre (4 vagy 6 óra),
  • a nálunk nem túl bevett munkakörmegosztásra.

Gyakori, hogy a mellékjövedelem-forrásból egy idő után főállás lesz – érthető, hiszen a pénzen kívül a leggyakoribb ok a szenvedély. Az Entrepreneur cikke nyomán összeszedtük öt érvet a B oldal mellett.

Gyümölcsöző

Hála a közösségi médiának ma szinte bárhol, bármikor beleszaladhatunk a testhez álló ajánlatba. Kézenfekvő hely erre a LinkedIn – számos álláskereső portálon önéletrajzként is elfogadják a szakmai profilunkat –, de nem ritka, hogy a Facebookon két cukisági megosztás között épp arról ad hírt egy cég, hogy a magunkfajtát keresi. Ugyanezeken a platformokon felépíthetjük azt a masszív kapcsolati hálót, amely a munkakeresés minden fázisában segítség lehet.

Technológiai támogatottság

A rugalmasságban a wifi és a laptop már evidencia, de az okostelefonok puszta jelenléte is új lehetőségeket hoz. Rengeteg üzleti applikáció elérhető, amelyek megtörték a korábbi vállalati eszközmonopóliumot. Minél kifinomultabb és sokrétűbb az alkalmazás, annál inkább használható a vállalkozásban. Létezik már olyan applikáció is, amely jogilag érvényes szerződést, céges aláírást, egyéb irathitelesítést tesz lehetővé a telefonunkon. Valószínűleg pillanatok kérdése, hogy a magyar piacon is elérhető legyen hasonló, azt mindenesetre megmutatja, hogy a tárgyak internete az üzleti működést is nagy lendülettel veszi birtokba.

Munka és magánélet egyensúlya

Kezdetben és rövid távon a mellékállás nyilvánvalóan több és hosszabb munkaórát jelent. Hosszú távon azonban remek iskolája az időmenedzselésnek, annak, hogy az ember minden értelemben a maga ura legyen. Cserébe tehát amikor nagyobb szünetre vagy elmélyült időszakra van szükség, számíthat rá, hogy a második főnöke birkózás nélkül teljesíti a kérését.

Nincs visszaút

Egy az Egyesült Államokban elvégzett felmérés szerint a két fronton helytálló munkavállalók 47 százaléka azon dolgozik, hogy a mai mellékes holnapra az elsődleges jövedelemforrásává váljon. A kreatív kielégülés több mint bónusz, természetesen mindenki lelkesen teljesít, amikor elemében van. Hát még ha így olyasmit talál ki vagy állít elő, amiért mások fizetni is hajlandóak.

Pozitivitás

Szeresd, amit csinálsz, csináld, amit szeretsz – melyikünk ne találkozott volna már a munkaerőpiac egyik kedves mantrájával. Pedig nem csak lelki jóérzésről van szó: aki a saját kezében tartja az életét, az üzleti ügyeit, azt kevésbé csapja meg egy gazdasági válság. Az életét uraló ember okkal optimista. Nincs is mit csodálkozni azon, hogy minden harmadik jövedelem-kiegészítésben utazó munkavállaló úgy képzeli az életét, néhány év múlva már a mai szívszerelem munkája lesz a legfontosabb bevételi forrása.

Talán még nem is létezik az a szakma

Míg a Baby boomer generáció még főként a pénzért vállalt másod- és harmadállást, azaz fusizott, az Ipszilon generáció tagjai a maguk örömére dolgoznak munka mellett – mondja Lerf Andrea coach. – „Az ipszilonokat a „fun” igénye hajtja, az állás és az erős hobbi egyforma súllyal jelenik meg az életükben. A Z generációra kevéssé jellemző az elhivatottság. Elsősorban sok pénzt akarnak keresni, és jól akarják érezni magukat.”

A szakértő hozzáteszi, ehhez az is hozzájárul, hogy nehéz 2016-ban megjósolni, mivel keresi a kenyerét 10 év múlva a majdani pályakezdő. Könnyen lehet, hogy az eljövendő munkakör még nem is létezik. Új szakmák jelennek meg, mások eltűnnek majd.

Pizsamában is pontosan

„Szintén az ipszilonokra jellemző, hogy nyitottabban, bátrabban viszonyulnak a távmunkához, a megosztott munkakörhöz – mondja Lerf Andrea. – Ahhoz, hogy ez jól tudjon működni, a vezető oldaláról nagyobb bizalom, a munkavállaló részéről pedig erős felelősségtudat kell. A döntéshozó ne ellenőrizze fél óránként, tényleg dolgozik-e a kollégája home office-ban, aki pedig otthon maradt, úgy végezze el a feladatait, hogy ne legyen különbség az eredményben. Legyen teljesen tisztázott, meddig kell eljutni a munkanap végére.”

Lerf Andrea szerint a Magyarországon még kevéssé elterjedt megosztott pozíció különösen a részben visszailleszkedő kismamáknak remek megoldás. De átmeneti helyzetnek kell tekinteni. „Így a kisgyerekes anyuka fejben nem szakad el a vállalattól, a tudása nem kallódik el, és ha majd újra nyolc órában veszik fel, hálásan és elkötelezetten tér vissza” – magyarázza a coach. „Az viszont itt is a döntéshozó felelőssége, hogy ezeknek a pároknak jól kell együttműködniük. Mindig tartsa észben, hogy alkalmazkodásra, egyeztetésre, koordinációra van szükség.”

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5