Skip to main content

 

Hódít a hoffice: dolgozzunk otthonról – csak éppen valaki máséból. Mit is takar mindez?

Számos pozíció engedi meg az otthoni munkát, ez a home office üzemmód. Ennek továbbfejlesztett változata pörög egyre jobban Európában. Aki hatékonyabban dolgozik a csendes, családias környezetben, mint az irodában, ugyanakkor kedveli a közösséget is, annak tetszeni fog a svéd mozgalom, a hoffice.

hirdetés

A home office és a közösségi tér – coworking irodák – vegyítése a sharing economy egyik új formája, közvetlen rokonságban áll a rövidtávú lakáskiadással és a couchsurfinggel. A tulajdonos nincs is mindig otthon – a megosztáson alapuló gazdaság egyik fontos szempontja, hogy a ritkán használatos vagy rendszeresen parlagon heverő tárgyakat mások rendelkezésére lehet bocsátani, amikor épp senki másnak nincs rá szüksége. Márpedig aki munkahelyen tölti az irodai órákat, annak a 9-től fél 6-ig üresen álló nappalija ilyen.

A hoffice laza és strukturált egyszerre: lakásban, de másoknál, egyedül, de mások mellett, minimális rezsivel végezzük a munkánkat. Reggel körbeülünk és megosztjuk mindenkivel, meddig szeretnénk eljutni a munkanap végére. Hiszünk a sok elemzésnek és tanulmánynak, az ember szerintünk sem tud 40 percnél hosszabban koncentrálni, ezért feladatainkat 45 perces szakaszokra osztjuk, amelyeket negyedórás szünetek tagolnak. Ezekbe közös evés, beszélgetés, felfrissülés, mozgás fér bele, majd késő délután, amikor teljesítettük a részcélt, kisebb bulit csapva ünnepeljük meg az eredményeinket. Frissen szerzett jófej kollégáinkkal és barátainkkal.

A 2013-ban elindított mozgalom nem előzmény nélküli: Manhattanben egy vállalkozó, Amit Gupta már 2007-ben létrehozta a Jellyt, egészen hasonló célból, és teljesen vegyes fogadtatással. Volt, aki Gupta lakásából indította el a weboldalát, más sokallta a csacsogást, és hátat fordított az egésznek. Történet azonban általában abból kerekedik, hogy barátságok születnek, hogy sokkal hatékonyabb így a távmunka, mint pizsamában gépelni az ágyból, meg hogy a találomra összeverődött csapatban mindig akad valaki, aki váratlan segítséget tud adni egy lakástársának – sürgősen le kell fordítania egy portugál mondatot, és mit ad Isten, a srác a piros kanapén ezt két perc alatt megteszi –, még ha először látja is életében.

Egyre több városban lehet hoffice-olni, ehhez először a leghelyesebb lokális csoportot vagy oldalt keresni a Facebookon. Ha nincs, akkor persze létrehozni. Ezen a térképen lehet tájékozódni, ez pedig a magyar Hoffice Facebook oldala. Érdekes lesz megfigyelni, hogyan indul be hazánkban a közösségi lakásmunkahely. Vagy egyenesen az iparág.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: Társas magány munkára szabva, Forrás: http://hoffice.nu/

Ábra: Így működik a folyamat a regisztrációtól a munka végéig, Forrás: hoffice.nu

 

TOP 5