Skip to main content

 

Ha ért a mezőgazdasághoz, és magányra vágyik, ez a legjobb hely.

A világ legelszigeteltebb lakott szigete az Atlanti-óceán déli részén található. Tristan da Cunha egy vulkanikus szigetcsoport, illetve annak főszigete annyira távol esik mindentől, hogya legközelebbi település 2460 kilométerre található északra, Szent Ilona szigetén. A kontinensektől is igen távol helyezkedik el: Dél-Afrikától 2816 kilométerre, Dél-Amerikától pedig 3360 kilométerre van.

hirdetés

Közigazgatásilag Szent Ilona, Ascension és Tristan da Cunha brit tengerentúli terület autonóm része. A szigetek népessége 271 fő, őseik az Egyesült Királyságból, Hollandiából, az Amerikai Egyesült Államokból és Olaszországból származtak. A lakosok összesen 7 családnevet viselnek, mindenki rokona egymásnak. Az egyetlen falu rajta Edinburgh of the Seven Seas, amelyet a helyiek csak a településnek hívnak.

Fel akarják lendíteni a mezőgazdaságot

A szigetek kormánya most hirdetést adott fel, amelyben olyan tanácsadót keresnek, aki tapasztalatokat szerzett a brit mezőgazdaságban. Az új munkaerő segítségével szeretnék fejleszteni az ottani növénytermesztést és állattenyésztést, hogy csökkentsék az importfüggőséget.

A hirdetés szerint a szigetnek jelenleg körülbelül 400 hektárnyi gyenge legelője van, amelyen 300 szarvasmarhát és 500 juhot tartanak. A családi kerteken termesztenek még burgonyát is, de szeretnének más gyümölcsöket, zöldségeket és más terményeket is termeszteni, hogy ne kelljen élelmiszert behozniuk.

A megbízás két évre szól, és a sikeres jelentkező ingyen szállásra és utazásra, valamint a gyakorlattól függő fizetésre számíthat. A munka némi lemondással jár, hiszen idén mindössze kilenc hajójárat megy a szigetre Dél-Afrikából, de a hirdetés a pozitív oldalát is igyekszik kidomborítani a dolognak. Távol az őrjítő tömegtől, a szigeten iskola, templomok, szupermarket, kocsma, kávézó, kórház, múzeum és turistaközpont is van – írja a Daily Mail.

Isten háta mögött

A szigetcsoportot Tristão da Cunha portugál admirális fedezte fel 1506-ban, partraszállását azonban a viharos tenger nem tette lehetővé. Az Atlanti-óceán viharainak gyakran kitett, lakatlan szigetcsoportot elsőként 1767-ben francia hajósok térképezték fel.

Első állandó lakosa és egyben tulajdonosa, az 1810-ben idetelepedett amerikai Jonathan Lambert volt, akinek 1812-ben bekövetkezett halálát követően 1816-ban Nagy-Britanniához csatolták.

A sziget lakói jelenleg mezőgazdaságból, halászatból élnek, de van némi bevételük langusztahalászati engedélyekből, bélyeg- és érmeeladásból, valamint turizmusból is. Turistaként eljutni Tristan da Cunhára azonban nem könnyű, hiszen repülőtere nincs,a hajóút pedig hat napig tart Dél-Afrikából.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: Flickr/Brian Gratwicke

TOP 5