Skip to main content

 

A legtöbb gyermek számára ellenállhatatlan az okostelefonok, táblagépek csillogó képernyője, így nem véletlen, hogy számos szülő használja egyfajta gyereknyugtatóként a készülékét.

(A cikk 2013-ban íródott, aktualitásából azonban mit sem vesztett, így közöljük.)

Míg a gyerekkori tévézés káros hatásait az elmúlt években egyre több vizsgálat tárta fel, az egyelőre nem világos, hogy pontosan miből is marad ki a gyerek a táblagép bűvöletében, hogyan hat agyának fejlődésére és társas kapcsolataira, ha a felnőttek társalgása helyett a képernyőre tapad.

hirdetés

Sok szülő került már olyan helyzetbe, hogy üvöltő vagy veszekedő gyermeke kínos helyzetbe hozta társaságban vagy étteremben. Az okostelefonnal, táblagéppel rendelkező szülők sokszor úgy oldják meg a kínos helyzetet, hogy a gyerek kezébe nyomják a készüléket, így varázsütésre elmúlik a hangzavar, a gyereket beszippantja a képernyő varázsa.

Nem ismert azonban még, hogy hogyan hat a gyerek agyi fejlődésére és kapcsolatteremtő képességére, ha az asztal mellett csak a táblagéppel foglalkozik, és teljesen kivonja magát a társalgásból.

Egyelőre a pszichológusok, idegkutatók számára sem világos, hogy milyen idegrendszeri hatásokkal járhat a táblagépek gyakori használata. Az amerikai Kaliforniai Egyetem kutatói a The New York Times kérdésére így nyilatkoztak: a táblagépek és okostelefonok stimulációira érzékenyen reagál az agy, ennek következtében komoly vonzerőt jelentenek a gyerekek számára. Az elektronikai eszközök könnyen győznek a környezeti hatások, például unalmasnak tűnő felnőtt beszélgetés fölött, viszont más tevékenységektől, például társas kapcsolatok teremtésétől, a társalgásba bekapcsolódástól vagy abban legalább megfigyelőként való részvételtől vehetik el az időt.

szakemberek szerint az igazi kérdés azonban az, hogy eltérően fejlődik-e az étteremben színes ceruzával papírra rajzolgató, illetve a táblagépen színezőprogrammal játszó gyermekek agya, másként alakul-e szocializációjuk? Az eddigi eredmények alapján az ilyen kreatív tevékenységek esetében nincs a kettő között jelentős különbség.

Ami viszont fontos, hogy a gyermek érezze, hogy táblagépzés közben is része a társalgásnak. A felnőttek vele, illetve egymással folytatott beszélgetési igen fontosak a kicsik számára: ezeken keresztül ugyanis azt is megtanulják, hogyan beszélgessenek önmagukkal, ami segít abban, hogy egyedül, önállóan el tudják tölteni az időt. A szakemberek szerint a gyerek táblagéppel való csitításának megvan az a veszélye, hogy a gyermek valószínűleg nehezebben tanulja meg önállóan eltölteni az időt, és a valódi interakciók "zűrös" világából könnyen menekül a tabletek hibátlan csillogásába, amely hamis biztonságérzetet nyújthat.

De a szakemberek a korai okostelefon, táblagép használat más veszélyeire is felhívják a figyelmet. Addikciós szakemberek szerint minél korábban kezdi valaki az online játékot, annál nagyobb a kockázat, hogy függőség alalul ki nála. Arról, hogy a színes képernyő mennyire könnyen képes a gyereket beszippantani, sok szülő számára ismerős: a kicsiktől ritkán lehet sírás nélkül elvenni a készüléket.

A gyerekeknél különösen könnyen kialakuló függőség ellenére egyre több a gyerekeknek szóló, okostelefonokra, iPad-ekre fejlesztett alkalmazás.

Pont a függőség veszélye miatt az amerikai, kanadai ajánlások szerint két évnél fiatalabb gyereknek egyáltalán nem kéne kütyüket kezébe adni, és 3-5 éves kor között is csak a mértékletes tévézés ajánlott. (Ennek ellenére egy felmérések szerint a kétévesnél fiatalabb amerikai kisgyerekek csaknem fele naponta legalább két órát néz tévét vagy DVD-t.)

Tabletes és okostelefonos (illetve online) játékokat csak általános iskolás kortól javasolnak a szakemberek. Az ajánlások szerint, ha úgy látjuk a gyereken, hogy túlzásba esett, a függőség jelei kezdenek kialakulni nála, vonjuk meg tőle a képernyőt egy hétre.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5