Skip to main content

 

Tavaly már 3,1 milliárd eurót (több mint 950 milliárd forintot) kerestek azok a magyarok, akik csak nemrég kezdtek el külföldön dolgozni, vagy naponta ingáznak a határ menti városokból.

Ez új rekordnak számít, az egy évnél rövidebb ideje másik országban munkát vállalók összjövedelmének növekedési üteme azonban az elmúlt években megtorpant, annak ellenére, hogy a kivándorlás tovább gyorsul – írja a Vg.hu.

hirdetés

A jegybank mérlegadatai szerint a világgazdasági válság kitörése előtt még 1,5 milliárd eurót kerestek, 2013-ra azonban már ennek majdnem dupláját. Az összjövedelem elmúlt két évben látott nagyon lassú növekedése arra utal, hogy már kevesebb pénzért is elmennek dolgozni más országba az emberek, mint korábban. Meglehet, hogy az alacsonyabb képzettségűek külföldi munkavállalása futott fel.

A lap számításai szerint egy hónapban 2200 euró körül kereshet most egy külföldön dolgozó magyar, ami két évvel korábban még 2500-2600 euró körül alakulhatott. Az elsődleges érv a külföldi munkavállalás mellett azonban továbbra is a magasabb bér.

Az egyik kétdiplomás megszólaló, aki az egyetem után egyből Ausztriába ment vendéglátózni, nettó 1500 eurós fizetésből kényelmesen megél, s bár csak négy hónapja dolgozik Ausztriában, biztos abban, hogy hosszú távon is külföldön marad.

Miközben 2010-ben még „csak” átlagosan alig 50 ezren, addig 2013-ban már majdnem százezren vállaltak munkát külföldi telephelyen egy éven belül. Azóta további 15 ezerrel nőtt a létszámuk, és a tavalyi év végére már 118 ezer viszonylag rövid ideje külföldön dolgozó honfitársat regisztráltak. Köztük vannak persze olyanok is, akik naponta lépik át a határt a munka miatt, vagyis Magyarországon élnek.

Minden ágazatban nagy a bérelőny a nyugati országokban, még a Magyarországon jól fizető pénzügyi szektor sem tudja felvenni a versenyt. Angliában egy hedge fundnál könnyedén megadják az 5 ezer eurós fizetést egy pályakezdő elemzőnek, ami szintén többszörösen veri a magyar fizetéseket.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5