Skip to main content

 

Végigvettük a maximum 60 ezer forintos árcímkével ellátott telefonok palettáját – mind az új, mind a használt készülékek piacán.

Kezdjük a friss, újonnan kicsomagolt mobilokkal, hiszen sokan szeretjük, ha senki más nem nyúlt még hozzá ahhoz, amit használatba veszünk, a kis biztonsági ragasztó széttépése pedig nagy élményt jelent.

hirdetés

Új! 5. helyezett: Meizu m3 note

Ha az erő a lényeg, akkor 60 ezer forintért lehet elkapni a Meizu m3 note-ot, ami már nem HD, hanem Full HD felbontást kínál, igaz, phablet méretben, 5,5 hüvelyken. A korábbi készülékekhez hasonlóan nyolcmagos processzorral szerelték fel, bár természetesen ez már egy még erősebb megoldás, és jó hír, hogy az energiaforrás sem fog egy nap után cserben hagyni senkit. A kamera korrekt, ám sajnos hiányzik a B20-as LTE, ebből látszik, hogy hiába korrektek nagyon a Xiaomi és a Meizu készülékei, nem az európai felhasználókat célozzák meg velük. 

 Új! 4. helyezett: Lenovo P70

Egy szintet ugorva már az 55 ezer forintos kategória tárul elénk, ahol két gyártó eszköze vívhat meg a felhasználók kegyeiért. Az egyik a Lenovo P70, a másik pedig a Huawei P8 lite.

A Lenovo modelljének érdeme, hogy 4000 milliamperórás telepet kapott, szóval korrektül bírja szuflával, ám a hardver már nem mai csirke, így nem nevezhető nagyon időtállónak. 

ÚJ! 3. helyezett: Huawei P8 lite

Az 55 ezer forintos árkategóriában ott van a Huawei P8 lite is. A Huaweinél szintén már kifutó terméknek számít a P8 kistestvére, hiszen az általunk kifundált anyagi felső limittől nem messze már a P9 lite is megtalálható a kínálatban.

Forrás: Huawei

Ettől persze még a karcsúság, a korrekt összeszerelés és a szoftveres támogatás lehet előny. 

ÚJ! 2. helyezett: Xiaomi Redmi 3

Nem sokkal kerül többe, hiszen nagyjából 44 ezer forintba fáj a Xiaomi Redmi 3, ami a minőségi anyaghasználat mellett a Vernee-hez hasonlóan 5 inches HD képernyővel és nyolcmagos processzorral bír (kicsivel erősebb azért), ám „csak” 2 gigabájtnyi rendszermemória található benne.

A két kártyát ez a modell is kezeli, gyors és fürge az operációs rendszere. Egy hatalmas előnye és egy ugyekkora hátránya van: a 4100 milliamperórás akkumulátor az átlagnál legalább másfélszer hosszabb üzemidőt biztosít, ám nincs benne B20-as LTE, ergo vidéken sokszor gond lehet nemcsak a 4G, hanem a 3G mobilhálózat elérésével is. Így akinek a mobilinternet első számú szempont, annak vagy a fővárosban érdemes laknia, vagy más terméket kell keresnie. 

ÚJ! 1. helyezett: Vernee Thor

A legolcsóbb versenyző a Vernee Thor. Az egyelőre még eléggé ismeretlen, ám minden erejét ennek megfordításáért felhasználó kínai gyártó 40 ezer forintos okostelefonja mondhatni ár/érték bajnok, kellemes kialakítású, egyáltalán nem hatalmas, 5 hüvelykes kijelzővel rendelkezik, a hardver pedig magáért beszél, hiszen nyolcmagos processzorral, 3 GB RAM-mal és ujjlenyomat-olvasóval rendelkezik, emellett pedig még a kamera is elég jól teljesít, és két SIM-et kezel. Egy hiányossága van, az az értesítő LED, de ez annyira marginális, hogy szemet lehet hunyni felette. 

Tavalyi csúcsmodellek is szóba jöhetnek

Felvetődik viszont a kérdés, hogy mi van akkor, ha megbarátkozunk a használt telefonok gondolatával, vagyis másod- vagy esetleg már harmadkézből vásároljuk meg jövőbeli kedvencünket. Nyilván ezekkel a termékekkel nagyon kell vigyázni, sok a csalás, a hamisítvány, és nem egyszer kapjuk a jótállásra válaszként, hogy persze, IMEI szám alapján működik, nem kell hozzá semmilyen papír vagy dokumentum. 

Igen, van olyan gyártó, ahol tényleg így működik (Apple, OnePlus), de általában véve ez még mindig nem igaz, sőt, egyes cégek vállalják ugyan az európai eszközök javítását (LG), ám csak akkor, ha van hozzá számla, amivel igazolható a telefon eredete. Ha viszont biztosak vagyunk abban, hogy jó helyről származik a kinézett szerkezet, akkor máris sokkal jobb lehetőségek kínálkoznak, mint ha csak a friss és ropogós modellek közül választhatunk. 

A használt készülékeknél inkább a 60 ezeres határérték körül keresgéltünk, mert így lehet igazán szemléltetni, mivel jelent többet, ha nem vágyunk feltétlenül újonnan vásárolt telefonra. 

Na, nézzük a felhozatalt!

Használt! 3. helyezett: Sony Z3 Compact

Egyértelműen említést érdemel a Sony Xperia Z3 Compact, ami a HTC One M8 telefonnal megegyező belső komponensekkel rendelkezik, ám óriási előnye, hogy vízálló, IP68-as minősítéssel rendelkezik. Másik vonzereje, hogy kompakt méretű, 4,6 hüvelykes kijelzővel bír, kezes, apró, szerethető, a kamera nagy felbontású (bár nem a legjobb), a rendszer szélvészgyors, és nem nehéz két napig töltő nélkül maradni vele.

Forrás: Sony

Használt! 2. helyezett: HTC One M8

A dizájnimádóknak racionális választás a HTC One M8, ami legfőképpen a gyönyörű, fém burkolatának köszönhetően dobbanthatja meg a felhasználó szívét. 

A hardveres erőforrás sem gyenge, de már nem veszi fel a versenyt a konkurenciával, mondjuk a tajvaniak egyedi felülete olyan jól optimalizált, hogy ennek semmilyen káros hatását nem lehet érezni a mindennapokban. 

Anno egyedinek számított a kamera, aminek képminősége hagy némi kívánnivalót maga után, de a dupla megoldásnak köszönhetően különféle effektekkel lehet megbolondítani a végeredményeket. 

Használt! 1. helyezett: LG G Flex 2 

A legerősebb delikvens az LG G Flex 2, amit ugyan tavaly mutattak be, mégis rengeteg egyedi tulajdonsága van. Az egyik a vertikálisan hajlított OLED kijelző,ami mögött egy még mindig nagyon erős hardver rejtőzik, ráadásul kiváló képeket lő, legalábbis az eddigi versenyzőkhöz viszonyítva. Szintén unikum az öngyógyító hátlap, bár ez inkább marketingfogás, mintsem valami mindennek ellenálló kivitelezés. 

Ami miatt viszont kedvező az ára, az a maximum csak közepes üzemidő, illetve a chipset, amit eléggé elfuserált a Qualcomm, és villámgyorsan felforrósodik. 

Az LG mobilja tehát akkor kellemes választás, ha valami extravagánsra vágyunk, a mindennapi használat sem gond, ám a komolyabb terhelés már szoftveres akadozásokat eredményezhet. 

A többi telefon viszont már nem ennyire erős, vagy ha igen, alig kapható garanciális modell belőle (Samsung Galaxy S5, vagy éppen az LG G3), mert már túl régen kerültek forgalomba. Pedig a jótállás fontos, mert elektronikai kütyük lévén bármi és bármikor elromolhat, ésinkább megéri plusz pár ezer forintot kifizetni a biztonságért,minthogy aztán csak a kijelző cseréjéért kelljen sok tízezres összeget a szervizben hagyni.

Persze kivételek mindig vannak, aki például az egyszerűbb kezelhetőség miatt iPhone-t venne, annak még az 5C okozhat meglepetéseket, amiből néha van még garanciális darab, persze egy 2012-es hardvertől ne várjunk csodákat, elég gyakran be tud lassulni a rendszer.

Nem véletlen viszont, hogy kizárólag androidos telefonokat tudtunk felsorolni, hiszen van még bőven Windows Phone-t (vagy Windows 10-et) futtató készülék a piacon, a Microsoft saját maga nyírja ki szoftverét, ami sem funkcionalitásban, sem pedig időtállóságban nem tudja tartani a lépést az iOS-szel és az Androiddal.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - Nyitókép: Meizu

TOP 5