Skip to main content

 

Mára kiderült, hogy a bedőlt vagy problémás hitelek miatt ma már egy 52 milliárd eurós lyukat kellene betömni.

Az olasz kormány a hét elején döntött egy bankmentő csomagról, ennek felső határa azonban 20 milliárd euró lehet. Elemzők szerint az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságában a pénzügyi szektor gyengesége könnyen dominóhatást indíthat el.

hirdetés

Most már biztos, hogy Olaszország sem ússza meg, hogy a nemzeti tulajdonú bankoknak állami mentőövet dobjon. A legégetőbb gond jelenleg a harmadik legnagyobb olasz bank, a Monte dei Paschi di Siena vergődése, de

több más pénzintézetet is azonnal fel kellene tőkésíteni a rekordösszegű, 356 milliárd eurót meghaladó bedőlt vagy problémás hitelek miatt.

A világ legöregebb bankjának számító Monte dei Paschi di Siena bank olyan súlyos gondokkal küzd, hogy az Európai Központi Bank (EKB) előírásai szerint

január elsejétől elvileg nem is működhetne tovább, amennyiben nem emeli meg alaptőkéjét legalább öt milliárd euróval.

Ennek azonban eddig csak egy kis részét sikerült begyűjteni egy kötvénycsere akcióval. Elemzők szerint a megoldás sürgőssége miatt egyre többször felmerül a bank részleges vagy átmeneti államosítása is.

Bloomberg információi szerint a bankszektornak nem lesz elegendő a héten bejelentett 20 milliárd eurós kormányzati mentőöv, amit egyébként még el sem fogadott a parlament.

A portál az olasz központi bank információi alapján összegyűjtötte, melyik banknál mennyi a bedőlt vagy problémás hitel, amelynek veszteségeiresürgősen  tartalékokat kellene képezni.

Az összesítés szerint a pénzügyi szektornak körülbelül 52 milliárd euróra lenne szüksége a problémás hitelek veszteségeinek ellensúlyozására.

Elemzők szerint a legnagyobb bankok jelenleg körülbelül 20 milliárd eurót képesek előteremteni a tőkepiacról, eszközeladásból, vagy a saját profitjukból, de

a kormánynak kellene a fennmaradó 32 milliárdot kipótolnia.

Az ország legnagyobb bankja, az UniCredit a problémás hitelekből fakadó várható veszteségekre már tartalékolt, a megnyugtató hírekre az utóbbi egy hétben a pénzintézet részvényeinek ára 15 százalékkal emelkedett.

Az Európai Központi Bank (EKB) az általa felügyelt 14 legnagyobb olasz bankra próbál nyomást gyakorolni, hogy

minél hamarabb csökkentsék a rossz hitelek arányát, tisztítsák meg a mérlegeket, és ennek megfelelően emeljék meg az alaptőkéjüket.

Az is szóba került, hogy spanyol mintára az olasz kormány létrehozna egy olyan alapot, amely a pénzügyi szektor rossz hiteleiből fakadó kockázatokat kezelné.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

  

Forrás - Kép: dpa Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Lars Halbauer

TOP 5