Skip to main content

 

Skandinávia legnagyobb gazdasága, Svédország már annyira gazdag, hogy nem tudják mire költeni a pénzt. Ezért úgy döntöttek, hogy az így keletkezett vagyont inkább elteszik a következő generáció számára.

Szerdán közzétette a svéd kormány az új gazdasági előrejelzését, amelyben a költségvetési többlet jóval magasabb lett, mint amire a korábbi becslések alapján számítani lehetett.

hirdetés

A svéd pénzügyi minisztérium közlése szerint a többlet a megemelkedett személyijövedelemadó- és áfabevételeknek köszönhető elsősorban, de az állami kiadások is csökkentek.

Az előrejelzések szerint a 2017-2020-as periódusban a svéd többlet

85 milliárd koronával, azaz 2715 milliárd forinttal lesz magasabb a vártnál.

Magdalena Andersson svéd pénzügyminiszter szerint ez a plusz pénztömeg jól fog jönni később, és segít majd kezelni a jövő kihívásait, amelyek veszélyeztethetik a jóléti állam modelljét:

Ezt az erős pozíciót arra fogjuk használni, hogy még több embert alkalmazzunk az egészségügyi és szociális ellátásban, de növelhetjük az óvodai alkalmazottak, tanárok és rendőrök létszámát is.”

Számítások szerint a többlet miatt 300 ezerrel több gyereknek és ugyanennyi nyugdíjasnak tud a svéd kormány többlettámogatást nyújtani majd 2025-ben – írja a Bloomberg.

Ez komoly számnak tűnik egy 10 millió fős országban, miközben olyan kihívásokkal is meg kell küzdeni, mint a várható élettartam és a migrációs nyomás megnövekedése.

Svédországban egyesek ezt olyan döntésnek tartják, amely már Origóütőkártya lehet a jövő évi választásokon is. A skandináv államban amúgy érvényben van egy szabály, amely arra kényszeríti a mindenkori kormányt, hogy törekedjen az 1 százalékos növekedés elérése akkor, amikor a gazdasági környezet pozitív.

Az előrejelzések szerint a költségvetési többlet 2017-ben 0,8 százalék lesz a korábban várt 0,3 százalék helyett,

majd 2020-ra eléri a 2,5 százalékos szintet.

Ráadásul ezt a növekedést úgy érik el, hogy a kormány 30 milliárd svéd koronával fog többet költeni 2018-ban a jóléti állam fenntartására, mint 2014-ben, és további 5 milliárd koronát áldoznak egészségügyre, oktatásra és a szociális háló fejlesztésére is.

Az ország GDP-je stabilan, várhatóan 2-2,5 százalék között növekszik a következő négy évben, viszont a svéd kormány kitűzött magának egy igen nehezen teljesíthető célt is:

az Európai Unió legalacsonyabb munkanélküliségi rátáját szeretnék magukénak tudni 2020-ra.

Az Eurostat szerint a svéd munkanélküliségi ráta jelenleg 6,6 százalék, amivel ugyan az uniós átlagnál jobbak, de messze elmaradnak az éllovas országoktól. A legújabb kimutatás szerint Csehországban 3,2 százalékos a munkanélküliség, míg további öt országban (Németország, Málta, Magyarország, Egyesült Királyság, Lengyelország) alacsonyabb, mint öt százalék.

Az előrejelzések szerint a következő négy évben 6,2 százalékra csökkenhet a svéd munkanélküliség.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5