Skip to main content

 

Tizenöt, eddig titkos ufó-aktát hozott nyilvánosságra a brit védelmi minisztérium. A dokumentumok között akad 1-2 érdekes beszámoló, ám egyik sem szolgáltat kézzelfogható bizonyítékot arról, hogy egy idegen civilizáció képviselői látogatnák bolygónkat. Ez pedig természetesen felbátorította az összeesküvés-elméletek híveit.

1996. október 5-én különös fények tűntek fel az angliai Skegness város felett. A rejtélyes vörös, kék és fehér felvillanásokat számos szemtanú látta és a katonai radarok is észleltek valamit.

hirdetés

A titokzatos fénypontok hét órán keresztül  voltak láthatóak.

Mindezek ellenére a légierő nem vizsgálta ki alaposabban az esetet, a védelmi minisztérium minél előbb jótékony fátylat akart borítani az ügyre. Emiatt aztán sok kritika érte a kormányzati szervet – írja a Sun című bulvárlap, amelynek újságírója állítólag személyesen látta azokat a dokumentumokat, amelyek az elmúlt napokban kerültek nyilvánosságra.

Emlékszem, ez egy eléggé bizarr eset volt"

– nyilatkozta a Daily Mail magazinnak Nick Pope, aki 1991 és 1994 között a védelmi minisztérium ufó projektjének munkatársaként tevékenykedett és feladatkörébe tartozott az azonosítatlan repülő objektumokkal kapcsolatos esetek kivizsgálása. Pope szerint a hivatalos vizsgálat arra jutott, hogy egy egyszerű templomtornyot néztek a szemtanúk idegen objektumnak, amely bizonyos időjárási körülmények között valóban „produkálhatott" furcsa fényeket.

Léteznek más civil és rendőrségi beszámolók, amelyek alapján viszont nem lehet ilyen egyszerűen magyarázni a jelenséget, mondta Pope, aki hozzátette, a védelmi minisztérium igyekezett óvatos lenni, ekkoriban ugyanis valóságos ufó-láz tombolt az Egyesült Királyságban és nem akartak felesleges hisztériát kelteni.

Ahogy ilyenkor lenni szokott, nem volt mindenki elégedett a hivatalos jelentéssel, közéjük tartozott egy – azóta elhunyt - parlamenti képviselő, Martin Redmond, aki bírálta a védelmi minisztérium hozzáállását az ügyhöz. Szerinte alaposabb kivizsgálásra lett volna szükség, ráadásul a készültségben lévő vadászgépek hamar oda tudtak volna repülni a helyszínre és kideríteni, mit is láttak annyian valójában.

Erre azonban nem került sor, amit Redmond úgy értékelt, hogy a brit légierő nem eléggé felkészült egy esetleges ellenséges támadás kivédésére.

„Nem lenne biztonsági haszna"

Az elmúlt hónapban döntött úgy a brit kormány, hogy az utolsó, eddig titkosított ufó-aktáikat is feloldják. A 18 dokumentumból 15-öt már nyilvánosságra is hoztak, ezek egyike volt a skegnessi észlelést leíró jelentés. Sajnos az iratok nagy részét nem digitalizálták, így aki kíváncsi a konkrét tartalomra, annak el kell látogatnia a londoni Nemzeti Archívumba, ahol a kéziratokat őrzik. A digitális kópiák hiánya persze táptalajt adott az összeesküvés elméletek hívei számára, akik meg vannak győződve arról, hogy a jelentéseket nem véletlenül rejtegeti a minisztérium és hagy ki belőle esszenciális részleteket.

Egyetlen bejelentett ufó-észlelés sem utalt arra, hogy földönkívüli jelenlét vagy katonai fenyegetés árnya borulna Nagy-Britanniára. Éppen ezért nem lenne semmi biztonsági haszna minden egyes bejelentés begyűjtésének, elemzésének és kivizsgálásának"

– indokolta Carl Mantell a légierő parancsnoka egy 2009-es meghallgatáson, miért is nem vizsgálják ki az ufó-észlelések zömét.

„Azonosítatlan” kínai lámpások

A legtöbb brit ufó-aktát már 2013-ban nyilvánosságra hozták az állami szervek. Vagy legalábbis úgy tűnt, 2014-ben ugyanis kiderült, hogy a védelmi minisztérium visszatartott 18 kéziratot. Arra hivatkoztak, hogy az említett dokumentumok esetleg olyan információkat tartalmaznak, amiket nem lenne szerencsés publikálni, így egy hivatalos ellenőrzésen mindenképpen át kell esniük, mielőtt az információszabadság jegyében mindenki hozzáférhetne a tartalmukhoz.

A pillanat idén júniusban érkezett el, azonban a védelmi minisztérium nem verte túl nagydobra az eddig titkos kéziratok nyilvánosságra hozatalát, amit többen úgy értelmeztek, hogy egy elég kicsontozott anyagot bocsátottak a köz rendelkezésére. A válasz ennél jóval egyszerűbb: az iratokban nyoma sincs a kis zöld emberkéknek – olvasható az IFL Science tudományos portálon.

Csak 2008 és 2009 között 851 jelentés futott be az ufó-észlelésekkel foglalkozó központba. A beszámolók többségében az emberek fehéres, narancssárgás és vöröses fényeket láttak az égen, amik vagy alakzatban, vagy fel-le mozogtak, több ilyen fénypont pedig látszólag széllel szemben haladt.

Ezekről utólag mindig kiderült, hogy kínai lampionok, amelyeket közeli esküvői partikról engedtek fel az égbe.

Közel sem tekinthető tehát minden észlelés olyan megmagyarázhatatlannak és érdekesnek, mint a skegnessi eset.

Három dokumentumot még nem oldottak fel a titkosítás alól, ezek megjelentetését a minisztérium későbbre ígéri.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5