Skip to main content

 

Az úgynevezett kognitív reflexiós teszt (CRT) a világ legrövidebb IQ-tesztjeként vált ismertté. Úgy tűnik mindössze három kérdés helyes megválaszolása választja el a világ Einsteinjeit a világ Homer Simpsonjaitól.

Persze azért ezt sem kell véresen komolyan venni, mint ahogy az IQ-tesztek nagy többségét sem.

hirdetés

A kvízt 2005-ben dolgozta ki Shane Frederick, a Princeton pszichológusa. A teszt az emberek azon képességét vizsgálja, hogy mennyire képesek figyelmen kívül hagyni az ösztönszerű válaszadást, és képesek megfontoltabban, racionálisan gondolkodni.

Pszichológiai szaknyelven szólva azt nézi, hogy mennyire jó az ember gondolkodásmódjában az 1. rendszer (intuíció) mellőzésében a 2. rendszer (analitikus gondolkodás) javára. A CRT sikeres teljesítéséhez gondolkodni kell a válaszon és fenntartással kell kezelni az ösztönszerű választ.

Ahhoz, hogy valaki bizonyítsa a zsenialitását, nem elég csak a három kérdés helyes megválaszolása, de fontos az időtényező is. A gyorsabb a válasz általában magasabb IQ-t jelez. A három kérdés egy percen belüli megválaszolása már 100 feletti IQ-ra utal.

Bár a kérdések könnyűnek tűnnek, azért ne bízzuk el magunkat. Egy 3428 embert magában foglaló tanulmányban a résztvevők 33 százaléka elrontotta az összes választ és 83 százaléka elrontott legalább egy választ.

Az amerikai elit egyetem, a MIT hallgatóinak 48 százaléka ért el 100 százalékos eredményt.

Íme a kvíz

 1. Egy ütő meg egy labda összesen 1 dollár 10 centbe kerül. Az ütő 1 dollárral többe kerül, mint a labda. Mennyibe kerül a labda?

 2. Ha 5 gép 5 perc alatt 5 kütyüt gyárt, akkor mennyi idő alatt készít 100 gép 100 kütyüt?

 3. Egy tavon egy párnában nőnek a tavirózsák. A párna területe naponta megduplázódik. 48 napba telik, amíg a tavirózsák teljesen beborítják a tavat. Mennyi ideig tart, amíg a tavirózsák párnája csak a fél tavat lepi el?

Válaszok

 1. 5 cent

  Az ember hajlamos hamar rávágni, hogy 10 cent, holott ez tévedés. Természetesen az ütő csak akkor drágább 1 dollárral a labdánál, ha az ütő 1,05 dollár, a labda pedig 0,05 dollár. (Érdekesség, hogy egy princetoni tanulmány azt találta, hogy azok az emberek, akik a 10 centet válaszolták „jelentősebben" türelmetlenebbek, mint azok, akik helyesen válaszoltak.)

 2. 5 perc

  Az ösztönös válasz a 100 perc. A kérdésből könnyen kiszámítható, hogy 1 kütyügyártó masina pontosan 5 perc alatt gyárt le egy kütyüt. Ebből már egyszerűen következik, hogy 100 gyártógép 100 kütyüt szintén 5 perc alatt készít el.

 3. 47 nap

  Az ösztönös válasz itt a 24 nap. Ésszerűnek tűnik a napok számát megfelezni, hiszen a vízililiom párnájának méretét is megfelezzük. Mivel azonban a liliompárna területe naponta duplázódik, ezért a fele terület megkétszereződéséhez csak egy nap kell, így jön ki a helyes válasz, azaz a 47.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5