Skip to main content

 

Az Uber borzalmas éven van túl. A különböző viták  és a jogi gondok miatt egyre több befektető kezdi elveszíteni a bizalmát, a piac pedig egyre szűkebb lesz a vállalat számára, akik ismét nem tudtak jó számokat felmutatni. Ebben az ütemben nem marad sokáig életben a közösségi fuvarmegosztó.

Reuters informátora szerint 1,46 milliárd dolláros nettó veszteséggel zárta az Uber a harmadik negyedévet, ami az előző negyedévhez képest 400 millió dolláros növekedés. A nettó bevétel 14 százalékkal nőtt, 2 milliárd dollárra.

hirdetés

Magánvállalatként az Uber nem köteles nyilvánosságra hozni a pénzügyi eredményeit, azonban az idei év eleje óta kínál bizonyos fokú betekintést a befektetők számára, mivel a tervek szerint a közeljövőben nyilvános részvénykibocsátás révén szeretnének tőzsdére menni.

A napokban a SoftBank Group közölte, hogy szeretne legalább 13,4 százalékos tulajdoni hányadot szerezni az Uberben. A konzorcium 32 dollár fizetne az Uber részvényeiért, ez pedig 32 százalékkal kevesebb annál a 48,77 dollárnál, amelyet a befektetők fizettek az Uber legutóbbi tőkegyűjtése alkalmából.

A SoftBank szerint az Uber legalább két nagybefektetője is megválna a részvényeitől.

Az egyik a Benchmark lehet, mely már a kezdetek óta támogatta a céget és jelenleg 13 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik. A japán vállalat szerint a Melo lehet a másik olyan befektető, amely kilépne az Uber mögül.

Eközben újabb botrány alakul az Uber háza táján. A fuvarmegosztó céget most azzal vádolják, hogy egy külön részlege, kifinomult módszerekkel lopott el üzleti titkokat, terveket és egyéb titkos információkat. Amennyiben kiderül, hogy a cég tényleg folytatott ipari kémkedést, komoly büntetésre számíthat,

sőt talán ez lesz az utolsó szög a fényesen indult társaság koporsójában.

A vád az Alphabettel folytatott bírósági per során került elő.

Ebben az ügyben azzal vádolja a Google anyavállalata az Ubert, hogy a Waymo elnevezésű önvezető autójukkal kapcsolatban loptak el kereskedelmi titkokat, amiket később bizonyára felhasználnak saját kocsijaik gyártásánál.

A perben összesen 1,8 milliárd dollár forog kockán.

A vádat Richard Jacobs, az Uber korábbi globális hírszerzésért felelős igazgatója levélben írta meg, azonban ez az ügyön nem változtat sokat, hiszen Jacobs nem tud arról, hogy a Waymoval kapcsolatban is loptak információkat. Ed Russo, az Uber biztonsági szakembere tagadott minden vádat. Elmondta, hogy ő sosem vett rész a versenytársak adatainak ellopásában és arról sem tud, hogy valaki tett volna ilyet.

A néhány hónapja elbocsájtott Jacobs levelében az is áll, hogy az Uber kifinomult módszereket alkalmazott annak érdekében, hogy elkerülje a későbbi jogi számonkérést. Az Uber valószínűleg titkosított beszélgetések és üzenetek révén érte el, hogy ne derüljön ki a különleges részleg létezése, valamintaz ott dolgozóknak mindent meg kellett semmisíteni, ami a vállalat számára érzékeny téma volt.

Az alkalmazottak vélhetően titkosított telefonokat használtak, valamint a Wickr alkalmazáshoz hasonló, eltűnő üzenetek küldésére képes rendszereket.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  Nyitókép: Shutterstock

TOP 5