Skip to main content

 

Az iskolákban világszerte tiltott a telefonok óra közbeni használata, azonban a szünetekben általában nyugodtan mobilozhatnak a tanulók.

The Guardian beszámolója alapján jövő szeptembertől a francia iskolákban némileg megváltozik a helyzet, a 6-15 éves diákok ugyanis egyáltalán nem telefonozhatnak majd az iskolákban.

hirdetés

A szabály azért lett kitalálva, hogy a diákok jobban tudjanak koncentrálni az oktatási intézményekben, a mobilozás tiltása állítólag „közegészségügyi üzenetet" hordoz.

Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter szerint a diákoknak persze lehet majd mobiljuk, azonban az iskolába belépve fizikailag meg kell válniuk azoktól, és csak a tanítás végeztével, a távozásukkor vehetik újból magukhoz a készülékeiket. Sajnos azt nem árulta el, hogy az iskoláknak pontosan hol és hogyan kellene tárolniuk az eszközöket, továbbá miként kellene megoldaniuk a beszedésüket és a kiadásukat.

Ez elég nagy baj, hiszen körülbelül 5300 állami iskolát érint a szabályozás, az intézményekben átlagosan 500 diák tanul.

Blanquer felvetette, hogy esetleg a tanulók által zárható szekrényekkel kellene megoldani a problémát, de a fenti számok alapján olyan 2,65 millió darabot kellene vásárolni belőlük, ami egyrészt rengeteg pénzbe kerülne, másrészt pár hónap alatt kellene beszerezni és telepíteni a tárolókat, harmadrészt pedig az iskolák jókora részének problémát jelentene az elhelyezésük.

Mindezeken felül nem érdemes arra számítani, hogy a diákok becsülettel megfelelnének az állami szabályozási környezetnek.

A francia iskolaigazgatókat tömörítő szövetség nem csak a kivitelezési és betartatási nehézségek miatt értetlenkedik. A tagok valójában azt sem tudják, hogy egyáltalán mi értelme van az egésznek: az iskolák már régen rögzítették a házirendjükben, hogy a diákjaik mikor mobilozhatnak és mikor nem, a miniszter bejelentésében a kevés „logikát és pragmatizmust" véltek felfedezni.

Ennek lehet valami köze ahhoz, hogy tiltást valójában Emmanuel Macron miniszterelnök találta ki:

az iskolákban való mobilozás betiltása volt az egyik kampányígérete.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  Nyitókép: 123RF

TOP 5