Skip to main content

 

Öt év után újra nőtt a fegyvervásárlásra fordított pénz mennyisége 2016-ban – jelentette a svéd székhelyű kutatóintézet, a Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

A legjobban az Egyesült Államokban nőttek a vásárlások, a világ legnagyobb fegyvergyártója pedig a tizedével kaszált többet, mint a megelőző évben – írja a jelentés alapján a CNBC.

hirdetés

A világ 100 legnagyobb fegyvergyártó, illetve -kereskedő vállalata összesen közel 375 milliárd dolláros forgalmat produkált tavaly. A közel 100 ezer milliárd forintnak megfelelő összeg a magyar GDP mintegy háromszorosa, és majdnem 2 százalékos növekedést jelent a 2015-ös értékhez képest.

Megérte az Egyesült Államokban fegyvert árulni

A SIPRI 2002 óta készíti el jelentését a világ 100 meghatározó fegyveripari cégének teljesítményéről. A fegyvereladások volumene 38 százalékkal nőtt a 15 évvel korábbi mértékhez képest. A SIPRI meghatározásában a fegyverértékesítés termékek és szolgáltatások értékesítését jelenti katonai célú felhasználásra, beleértve az export és import forgalmat is.

A jelentés kitér arra, hogy az ágazat egyik legdinamikusabb fejlődése az Egyesült Államokban figyelhető meg. A toplistán szereplő amerikai cégek külön vizsgált forgalomnövekedése 4 százalék volt 2016-ban, ami önmagában a teljes forgalom jelentős részét, 217 milliárd dollárt jelent.

A világ legnagyobb fegyveripari cége, a Lockheed Martin, önmagában mintegy 11 százalékos forgalombővülést produkált, és ez egyedül több mint a fele a hasonló profilú amerikai cégek tavalyi teljesítménynövekedésének.

A Lockheed Martin eredményéhez hozzájárult a Sikorsky helikoptergyártó felvásárlása, valamit az F-35-ös harci repülő iránti vásárlói érdeklődés.

Nem mindenhol örülnek

A fegyverkereskedelem mértékének globális növekedése országonként eltérő mértéket, sőt, van, ahol csökkenést mutat. Az idén egyre fenyegetőbben fellépő Észak-Korea szomszédja, Dél-Korea, 20 százalékkal többet hagyott saját fegyvergyártó vállalatainál, mint tavaly. Ugyanakkor az ország mind több fegyvert exportál.

Vannak vállalatok, amelyeknek viszont csökkentek az eladásai. Ausztrál, izraeli, japán, szingapúri, ukrán és lengyel cégek összesített forgalma 1,2 százalékkal csökkent 2015-höz képest. Ezen a csoporton belül a japán visszaesés (6,4 százalék) meghatározó. A legnagyobb japán fegyvergyártók (a Mitsubishi és a Kawasaki nehézipari részlegei, illetve leányvállalatai) értékesítési eredményei ugyanis nagymértékben csökkentek a korábbi évhez képest.

A Lockheed Martint a Boeing, Raytheon, a BAE System és a Northrop Grumman követi a legnagyobb fegyvergyártó és értékesítő vállalatok rangsorában tavaly.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5