Skip to main content

 

A legújabb felvételek alapján a 3200 Phaethon nevű földközeli aszteroida hatalmasabb, mint eddig hittük. Ez a második legnagyobb potenciálisan veszélyes kisbolygó, amit ismerünk.

Szerencsére nagyon nem kell megrémülnünk, a kisbolygó a számítások alapján legkorábban csak 400 év múlva csapódhat be, így legfeljebb leszármazottaink aggódhatnak a gigászi űrszikla miatt.

hirdetés

Mindenesetre a NASA legújabb megfigyelése új információkat szolgáltat az aszteroidáról, ezek ismeretében pedig megbecsülhetjük, pontosan milyen következményekkel járna egy ilyen fajta objektum becsapódása.

Az új méréseket az Arecibo Obszervatórium megfigyelései alapján készítették a kutatók, eszerint az aszteroida átmérője 5,8 kilométer – 1 kilométerrel nagyobb, mint korábban gondolták.

Az aszteroida egyik pólusánál egy sötét, kör alakú képződmény figyelhető meg, amely nagy valószínűséggel becsapódási kráter lehet. Hasonló mélyedést figyeltek meg az égitest egyenlítőjénél.

 

Radarkép az aszteroidáról, FORRÁS: ARECIBO/NASA/NSF

A 3200 Phaethon december közepén haladt el a Föld mellett, tőlünk 10,3 millió kilométerre. Leghamarabb 2093-ban közelíti meg ismét bolygónkat.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5