Skip to main content

 

Egy kis létszámú tanulmányban tesztelt férfi fogamzásgátlóról bebizonyították, hogy biztonságosan visszafojtja a férfiak reproduktív hormonjait, így esélyes rá, hogy egy napon kereskedelmi forgalomba kerülhet.

A készítmény tablettaként szedhető, naponta egyet kell bevenni belőle.

Egy hónapos kezelés után a DMAU (dimethandrolone undecanoate) sikerrel csökkentette a reproduktív hormonok, köztük a tesztoszteron szintjét, ami a spermiumtermeléshez szükséges. A vizsgált időszakban a kísérletben részt vevő 83 férfi nem tapasztalt olyan mellékhatásokat, amik túlzott tesztoszteronmegvonásra utalnának.

A tanulmány eredményeit az Endocrine Society éves gyűlésén ismertették március 18-án.

A tudósok már évtizedek óta dolgoznak a férfi fogamzásgátlón. Felmérések igazolják, hogy a férfiakat érdeklik a vazektómián és az óvszeren kívüli fogamzásgátlási módszerek [...] és inkább egy tablettát szeretnének.

– mondta Monica Laronda független szakértő, a chicagói Ann & Robert H. Lurie Gyermekkórház endokrinológusa.

A hormonális fogamzásgátlás a férfiaknál is ugyanolyan elven működik, mint a nőknél: az utódnemzésben szerepet játszó hormonok szintjének manipulálásával. A férfiaknál az extra tesztoszteron elnyomja az agyban az úgynevezett luteinizáló és stimuláló hormonok termelését, ami meggátolja a herékben a tesztoszteron és a sperma termelődését. Ha a gyógyszerszedési ciklus véget ér, a reproduktív hormonok normális szintre állnak vissza.

De a tesztoszteron nem marad elég ideig a véráramban, így egy dózis kevés eséllyel működhet fogamzásgátló eszközként. A felesleges hormonkibocsátás ezenkívül károsíthatja a májat is. A DMAU aktív komponensét, a dimethandrolont viszont épp arra tervezték, hogy kiküszöbölhetők legyenek vele ezek a problémák.

A kísérletben részt vevő férfiak némi súlygyarapodáson túl semmilyen kellemetlen mellékhatást nem tapsztaltak. Az alacsony tesztoszteronszint miatt lecsökkent nemi vágyra csak 8 résztvevő panaszkodott a vizsgálat alatt. A kísérlet után elvégzett tesztek azt is igazolták, hogy a tabletták nem károsították a résztvevők máját.

A kutatók most egy három hónapos klinikai vizsgálatra készülnek, hogy egy újabb tanulmányban a résztvevő férfiak spermaszámának változását vizsgálják. Ha ezen a teszten is átmegy, a gyógyszert elkezdhetik párokon tesztelni, mint potenciális fogamzásgátló szert.

A férfi fogamzásgátlás nehézségeiről ebben a cikkben írtunk részletesen.

(Science News)

Forrás

TOP 5