Skip to main content

 

Jó ideje nem titok, hogy a köreikben egykoron szenzációnak számított Facebook egyre kevésbé érdekli a tinédzsereket, ezt most a Pew Research Center a tinik közösségi média használatát firtató kutatása is újból megerősítette.

A 13-17 éves korosztályba tartozó, egyesült államokbeli tizenévesek körében elvégzett reprezentatív felmérése szerint az érintettek 95 százaléka rendelkezik okostelefonnal, és 45 százalékuk szinte folyamatosan elérhető online.

hirdetés

Az abszolút legnépszerűbb közösségi szolgáltatásnak nem meglepő módon a YouTube bizonyult a körükben, a tinik 85 százaléka használja a videomegosztót. Itt válik érdekessé a helyzet: a második legnépszerűbb online szolgáltatásnak 72 százalékos használtsággal a Facebook tulajdonában lévő Instagram bizonyult, míg a harmadik helyre a Snapchat jött be 69 százalékkal.

A Facebook 51 százalékos használattal csak a negyedik lett.

Ráadásul a Pew Research 2015-ös kutatása során még a megkérdezett tinik 71 százaléka vallotta, hogy használja Mark Zuckerberg közösségi hálózatát.

Van ugyanilyen érdekes, hogy a friss kutatás szerint a tinik esetében jelentős összefüggés van a Facebook használata és a családjuk éves bevétele között:

minél jobb anyagi körülmények között élnek, annál kevésbé jellemző rájuk a facebookozás.

A legfeljebb 30 ezer dollárt kereső háztartásokban élő tinédzserek 70 százaléka használja a Facebookot, 30-75 ezer dolláros háztartásokban már csak 56 százalék az arány, míg a legalább 75 ezer dollárból gazdálkodó háztartásokban 36 százalék.

Ha ez így megy tovább, akkor elképzelhető, hogy hosszú távon az adatvédelmi botrányok helyett inkább a puszta érdektelenségbe bukhat majd bele a Facebook.

A tinik által használt szolgáltatások „futottak még" kategóriájába a Twitter (32%), a Tumblr (9%), és a Reddit (7%) fértek be. A megkérdezettek 3 százaléka nem használta semelyik a hírünkben említett szolgáltatást sem.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5