Skip to main content

 

Tavaly 1,24 millió ember halálát okozta a szennyezett levegő Indiában - olvasható egy új tanulmányban, amely a Lancet Planetary Health folyóiratban jelent meg csütörtökön.

Riasztó adatok az indiai szubkontinensről

A légszennyezés miatti halálozások 2017-ben az összes haláleset 12,5 százalékát tették ki szubkontinensen. A szennyezett levegő miatt elhunytak több mint 51 százaléka 70 évnél fiatalabb volt a nemzetközi kutatócsoport megállapítása szerint.

hirdetés

A vizsgálat alapján mintegy 480 ezer halálozást az otthoni főzéshez használt szilárd tüzelőanyagok okozta szennyezettség okozott, másokét a tágabb környezet levegőjének szennyezettsége.

Újdelhiben különösen nagy a levegőben szálló mikroszemcsék miatti légszennyezettség.

Ezek a mikroszemcsék mélyen bejutnak a tüdőbe és súlyos egészségkárosodást okoznak.

Négy évvel rövidítheti meg az átlagos élettartamot

Több további indiai nagyvárosban hasonlóan súlyos a helyezet.

Ha a levegő minősége az egészséges határon belül lenne, Indiában az átlagéletkor 1,7 évvel hosszabb lenne - ismertette a tanulmány, amelyet a Bill and Melinda Gates Alapítvány, az indiai kormány és az indiai orvosi kutatások tanácsa finanszírozott.

A tanulmány adatai ugyanakkor kevésbé rosszak, mint néhány korábbi kutatásé.

A Chicagói Egyetem novemberben közzétett jelentése például arra figyelmeztetett, hogy ha hosszú ideig tartósan fennmarad a levegő szennyezettségének szintje, az négy évvel rövidíti meg átlagosan a várható élettartamot Indiában.

Indiában vannak a legszennyezettebb levegőjű városok

"A tanulmány eredményei azt sugallják, hogy a légszennyezettség hatása és a miatt a várható élettartam-rövidülés a korábban becsültekhez képest talán kisebb, de továbbra is nagyon jelentős" - fogalmaztak a szerzők.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) idén közzétett jelentése szerint a világ legszennyezettebb levegőjű városai közül 14 található Indiában.

(Forrás: MTI/Lancet Planetary Health)

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Újdelhi a világ egyik legszennyezettebb levegőjű nagyvárosa, FORRÁS: MTI/EPA/RADZSAT GUPTA

TOP 5