Skip to main content

 

A Belgium nagyobb részét kitevő Flandriában meghirdették a Vastag Pulóver Napját, amelynek keretében az iskolák nem fűtenek, hogy ezzel is javítsák a levegő minőségét.

Mindez része a hetek óta országszerte tartó klímatüntetéseknek, amelyeket a politikusokra egyre dühösebb fiatalok szervezik.

Tavaly év végén döntöttek úgy a belga fiatalok, hogy elegük van a felnőttekből, a politikusokból, meg persze ezek ígéreteiből és az utcára vonulnak a környezet védelme érdekében. Azt vállalták, hogy egészen a május végi európai parlamenti (és egyben belga általános) választásokig minden héten csütörtökön találkoznak a tüntetések brüsszeli kiindulópontjának számító Északi Pályaudvar előtt és átvonulnak a városon.

Elkészültek a transzparensek, a jelszavak és megkezdődtek a tüntetések, most csütörtökön már ötödik alkalommal demonstráltak. Időközben a mozgalom országossá szélesedett, számtalan városban tartanak ugyanebben az időpontban megmozdulást. A február 7-i demonstráció 20 ezer embert mozgatott meg, a legtöbben az egyeteméről híres Leuvenben voltak, 10 ezres tömeg menetelt át a városon, míg Brüsszelben ötezren kiabálták a jelszavakat.

A mondandójuk lényege, hogy olyan uniós és belga intézkedéseket szeretnének, amelyeknek köszönhetően a Föld légkörének felmelegedése az iparosodás előtti mértékhez képest 1,5 fok alatt marad. A legnagyobb tüntetésen, amelyet nem csak a diákok szerveztek, január 27-én mintegy 70 ezren voltak. Akkor az Európai Parlament elé vonult a tömeg és kifejezetten az uniós döntéshozókat kérték számon.

Az iskolák rendkívül támogatóan állnak az akciókhoz, a diákokat elengedik tüntetni. Még az alsó tagozatosok is vonulhattak, ahol pedig nem tudták megszervezni az utazást, azokat az iskolákat a szülők közössége képviseli. A belga tanrendben egyébként a gyerekek napi szinten találkozhatnak környezetvédelemmel kapcsolatos témákkal, nem kell meglepődni a szülőknek, ha a gyerekek szelektív hulladékgyűjtésből írnak témazárót.

Nem mondhatjuk, hogy nem érte el a politikát a tüntetéshullám Belgiumban, hiszen – ahogy mi is megírtuk – az akcióba már belebukott a flamand környezetvédelmi miniszter, mert ellenőrizetlenül terjesztette azt az információt, hogy provokátorok akarják megzavarni a tüntetéseket. Vagyis Joke Schauvliege hazudott, két nap múlva pedig könnyeivel küszködve távozott posztjáról.

Előtte azonban még meghirdette a Vastag  Pulóver Napját, amelyhez nagyon sok flamand iskola csatlakozott. Ennek keretében az intézményekben a következő napokban letekerik a fűtést, csökkentve a szén-dioxid-kibocsátást, jövő héten kedden pedig mindenki biciklivel megy iskolába.

Forrás -  A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5