Skip to main content

 

A világ egyetlen táján sem szeretik a tanárok, mikor a diákok halasztást nem tűrő vécélátogatási igényre hivatkozva megpróbálják óra közben elhagyni a tantermet, de a szóbeli engedélyük ellenében persze kimehetnek a tanulók.

Az Egyesült Államokban ez nem teljesen így működik: ha a diákok bármilyen okból el kívánják hagyni tanítás közben a tantermet, és a pedagógusok megadják erre az engedélyt, akkor kénytelenek kiállítani nekik egy hall pass nevű papírt, amelyen hivatalosan dokumentálniuk kell a rendkívüli eseményt.

hirdetés

A kártyán tipikusan a diák neve, a tanár neve, a dátum, a teremből való távozás ideje, a terembe való visszatérés ideje, továbbá a meglátogatni kívánt helyiség megnevezése található. A tanároknak a kiadásakor és a visszavételekor is alá kell írniuk a papírt.

A tanulók kötelesek bemutatni az engedélyt, amennyiben a folyosón olyan tanárral vagy felügyelővel találkoznak, aki ragaszkodik a pisibérletük ellenőrzéséhez.

Persze a 21. században a vécéhasználathoz szükséges bürokrácia sem maradhat a régi, egyes iskolák megkezdték az e-Hallpass rendszerre való átállást.

A megoldás lényege, hogy a diákok a mobiljukon keresztül igényelhetik a teremelhagyási engedélyt, a tanáraik pedig szintén a telefonjaikon adhatják meg azt.

Inspekcióigény esetén a diákok az appon keresztül mutathatják be az engedélyüket.

Ez új lehetőségeket is nyitott a diákok megfigyelésében: az e-Hallpass rendszer tanulónként statisztikát vezet az engedélykérési szokásokról és a megkapott engedélyekről, a diákok teremből való távolmaradásának az idejéről.

Emellett felügyelőt küldhet a nyakukra, ha túlságosan sokáig távol maradnának, plusz akár azt is képes lehet megakadályozni, hogy két egymással közismerten nem kijövő diák találkozhasson a folyosón.

Az Eduspire Solutions nevű cég által fejlesztett rendszer nem aratott osztatlan sikert: egyes szülők és jogvédők úgy vélik, hogy az e-Hallpass megfigyelési funkciói túl vannak a jó ízlés határán, és amerikaik lévén persze nem félnek hangosan tiltakozni a gyermekeik magánszféráját potenciálisan sértő szoftver bevezetése ellen.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5