Skip to main content

 

Első hallásra furcsa hírt tett közzé az oslói önkormányzat. Pisiljünk zuhanyozás közben, ezzel is kevesebb vizet használunk fel, adta hírül egy norvég lap, a thelocal.no.

A gondolat nem újkeletű, 2014-ben két angol diák ugyanezzel az ötlettel rukkolt elő egy innovációs pályázaton, nem kis megoszttságot okozva ezzel a közvéleményben.

hirdetés

Bár Debs Torr és Chris Dobson, a University of East Anglia diákjai tudták, hogy követőkre aligha tesznek szert a különös elképzelésükkel, azonban ahogy kifejtették, nem is ez volt a kifejezett céljuk.

Jóval inkább az, hogy felhívják a figyelmet arra, a konvencionális viselkedés megváltoztatásával az emberek mennyi víz megspórolására lennének képesek.

Ahogy kiszámolták, csak az egyetemen tanuló 15.000 diák évente kb 720 millió liter viz megtakarítására lenne képes, ha zuhanyozás közben végezné el a kisdolgát, és ez még csak a környezeti hatás: ha egész Kelet-Anglia így tenne, akkor 42,5 millió fonttal kevesebbet költenének az emberek.

Arról nem szóltak a hírek, hogy a norvégok a két diáktól vették volna át az ötletet, arról viszont igen, mennyivel több vizet használnak el naponta átlagosan, mint a környezetvédelmet, no meg a spórolást jobban szem előtt tartó dánok.

Míg utóbbiak kb. fele annyi vízzel is beérik, a norvégok átlagban 182 litert használnak el naponta (egy főre vetítve).

Természetesen nemcsak a zuhanyozás mérséklésével lehet tízezreket megspórolni évente a háztartásban, a vízfogyasztás mérséklésének számos egyéb módja is ismert, mellyel a szürkevíz, mint egyfajta hulladék keletkezése jelentősen csökkenthető, hisz az a legjobb hulladék, ami létre se jön.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5