Skip to main content

FRB 121102 

Ismét fogják az űrből érkező rejtélyes rádiójeleket, mégpedig ugyanazon ciklus elteltével, adott hírt az érdekes jelenségről a vice.com.

A csillagászok e század elejétől kezdték el vizsgálni a gyors rádiókitöréseket (Fast Radio Bursts).

hirdetés

Az FRB-k általában a másodperc ezredrészénél is rövidebb ideig foghatók, közös jellemzőjük, hogy sokkal több energia található bennük, mint amennyi a Napból a Földre érkezik 24 óra alatt.

A 2012-ben az Arecibo Obszervatóriumban (Puerto Rico) észlelt egyik rádiókitörés azonban kilóg a sorból, 67 napig nem fogható, ezután azonban 90 napig igen, és ez a 157 napos ciklus rendre ismétlődik.

A brit Királyi Csillagászati Társaság (RAS) szerint az időközben FRB 121102 névre keresztelt jel a mélyűrből származik, valószínűleg egy, a Földtől 3 milliárd fényévre található törpegalaxisból.

A ciklikusság felborította a korábbi, 2007 körül felállított elméletet, miszerint a jelenséget egyszeri események (például csillagrobbanások) okozzák, és elkezdődtek a találgatások, mi áll, mi állhat a jelenségek hátterében.

A tudósok egy része arra az álláspontra helyezkedett, hogy az FRB-k magnetárokból, azaz rendkívül erős mágneses térrel bíró neutroncsillagokból vagy fekete lyukakból származhatnak, míg mások úgy vélik, a jeleket idegen civilizációk (is) küldhetik a Földre.

Egy biztos, az FRB 121102 kiszámíthatósága miatt könnyebben kutatható és megfigyelhető, mint a másodperc ezredrészénél is rövidebb ideig fogható bármely kitörés, így talán nemsokára egyértelmű magyarázattal szolgál a tudomány, mi áll a jelenségek hátterében, azon belül mi okozza a ciklikusságot az FRB 121102 vonatkozásában.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5