Skip to main content

klímaadó vörös hús 

2025-től megadóztatnák a súlyos környezeti hatással bíró élelmiszereket az Egyesült Királyságban, ezzel is elősegítve így az üvegházhatású gázok kibocsátásának szinten tartását.

A klímaváltozással foglalkozó Egészségügyi Szövetség (UKHACC) szerint, mely az Egyesült Királyság orvosait, ápolóit és más egészségügyi szakembereit képviselő szervezet, lehetetlen lesz a globális hőmérsékletet biztonságos szinten tartani az élelmiszer fogyasztási szokások megváltoztatása nélkül.

hirdetés

Ezért a klímaadó bevezetését javasolják, például a hústermékekre.

AZ ÉLELMISZERTERMELÉS ÉS FOGYASZTÁS AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG ÜVEGHÁZHATÁSÚ GÁZKIBOCSÁTÁSÁNAK 20 SZÁZALÉKÁÉRT FELEL.

A jelentés szerint a vörös hús fogyasztást 50 százalékkal kellene csökkenteni ahhoz, hogy a a termelés a fenntartható környezeti határok között maradjon.

A szervezet szerint a klímaváltozás szinten tartására irányuló legtöbb tevékenység az energia és szállítás dekarbonizálására irányul, de nem szabad figyelmen kívül hagyjuk az élelmiszer előállítással és a fogyasztással kapcsolatos lehetőségeket sem.

Az adóztatáson kívül rengeteg más ötlettel is előrukkolt a szervezet, ami segítené az étkezési szokások megváltoztatását.

Például az étrenddel kapcsolatos nyilvános tájékoztatók, az élelmiszer címkéken a termék környezeti hatásának feltüntetése - mindezeket annak érdekében, hogy elősegítsék a most még alternatívaként számon tartott élelmiszerek fogyasztását.

Eközben Dániában

Dániában már jóval tovább mentek ezeknél a lépéseknél.

A kormány heti két vegetáriánus napot vezetett be az állami kötődésű étkeztetésben.

Ám az is igaz, hogy olyan ellenállásba ütközött, hogy végül csak önkéntes alapon, szabadon választva lehet kérni a húsmentes menüt.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csakillusztráció, forrás: pixabay

TOP 5