Skip to main content

Apophis kisbolygó aszteroida

Pontosították a kisbolygó pályáját a napsugárzás hatásával. A korábbi becsapódás esélye csökkent, a későbbi viszont nőtt.

Az Apophis, rendes nevén 99942 Apophis egy 2004-ben felfedezett kisbolygó.

hirdetés

Átmérője 370 méter, becsapódása során a becslések szerint 1200 megatonna TNT robbanásával egyenértékű energia szabadulna fel, ami mindössze huszonnégyszer lenne erősebb az ember által valaha felrobbantott legerősebb robbanóeszköznél (az 50 megatonnás Cár-bombánál).

Az első számítások alapján úgy tűnt, hogy 2,7 százalékos esélye van, hogy a Földbe vagy a Holdba csapódjon 2029 áprilisáig. Továbbá fennáll az esélye, hogy a 2029-es találkozáskor egy olyan 800 méter átmérőjű gravitációs ponton halad át, amely után egy 2036-os becsapódáshoz vezető pályára kerül.

Későbbi kutatások ezeket korrigálták és kizárták a 2036-os becsapódás lehetőségét. Mint kiderült, kimaradt a számításból a pálya Jarkovszkij-hatásból fakadó kúszása – ez lényegében azt jelenti, hogy a napsugárzás okozta hőhatás minimális tolóereje miatt évente 170 méterre tolódik arrébb az Apophis útja.

Apophis kisbolygó aszteroida wikipedia

Forrás: wikipedia

Közbelépésre felkészülni

2029 és 2036 így kiesik. Megváltoztak azonban a 2068-es találkozás körülményei.

A Hawaii Egyetem kutatója, David Tholen úgy találta, hogy míg az előbbi esetekben a Jarkovszkij-hatás csökkentette a becsapódás valószínűségét, a pálya változása miatt megnő a 2068-as becsapódás valószínűsége.

Az aszteroidabecsapódás ellen jelenleg folyamatban lévő DART program az amerikai és európai űrügynökség együttműködésében készül eszközt juttatni a 65803 Didymos aszteroida közelébe.

A DART célja, hogy 2022-ben megmérje egy kinetikus becsapódás égitest pályájára gyakorolt hatását.

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5