Skip to main content

ufószerencsétlenség Roswell 

Úgy tűnik, előkerült egy amerikai titkosszolgálati tiszt több mint hetven éves, régóta rejtegetett naplója, amely miatt most újrakezdődött az új-mexikói Roswellben 1947-ben történt, híres ufószerencsétlenség kutatása.

Az állítólagos földönkívüli hajótörés az egyik legtöbbet emlegetett ufó-eset a világtörténelemben.

hirdetés

Ellentmondó sajtóhírek érkeztek

1947 júniusában egy titokzatos tárgy csapódott be a sivatagba a Roswelli Légibázis (Roswell Army Airfield – RAAF) közelében, az állattenyésztéssel foglalkozó William Brazel tanyáján – idézte fel a hetven éve történteket a LiveScience online tudományos portál.

BEJELENTÉSE SZERINT A FÖLDJÉN SZÉTSZÓRÓDOTT MARADVÁNYOKAT TALÁLT, AMIKET Ő MAGA NEM TUDOTT AZONOSÍTANI.

Ahogy fogalmazott, „a maradványok ezüstszínűek voltak, gumicsíkokhoz, vagy alufóliához voltak hasonlatosak, de akadt közöttük néhány szilárd, csőhöz, vagy valamilyen bothoz hasonló darab is".

A törmelék összegyűjtésére és az esemény felderítésére Jesse Marcel őrnagyot, a RAAF hírszerző tisztjét küldték ki. A légibázis sajtóreferense 1947. július 8-án kiadott egy nyilatkozatot, amelyben egy „repülő korong lezuhanásáról és helyreállításáról" adtak számot és

AMELYET SOKAN AZ „IDEGEN KAPCSOLAT", TEHÁT A FÖLDÖNKÍVÜLI ÉLET BIZONYÍTÉKAKÉNT ÉRTELMEZTEK.

Másnap azonban a hadsereg egy másik tisztviselője már azt mondta újságíróknak, hogy egy időjárási szonda (meteorológiai ballon) zuhant le, nem pedig földönkívüli eredetű szerkezetre leltek a térségben.

Az esetről két újság, a Roswell Daily Record és a sacramentói illetőségű The Sacramento Bee számolt be. A közzétett fotókon Jesse Marcel egy különös, nagy magasságú ballon darabjaival pózol.

A téma azonban csupán harminc évvel később került elő ismétNational Enquirer bulvárlapban, amikor a légierő tisztje szemtanúként újra a nyilvánosság előtt beszélt, de számos ellentmondásba keveredett.

Újra vizsgálják az incidens helyszínét

Az azóta eltelt évtizedekben újraéledt a lezuhant földönkívüli objektum története és több szakértő próbálta megvizsgálni a hadsereg első „repülő csészealjával" kapcsolatos jelentéseket. Szakemberek kutatták: vajon a roncsok szokatlanabbak-e, mint ahogy azt a fotók sugallják?

NEMRÉGIBEN JESSE MARCEL CSALÁDJA ELÁRULTA, HOGY A FÉRFI NAPLÓT VEZETETT A REJTÉLYES IDŐSZAKRÓL, AMELY TALÁN NYOMOKAT TARTALMAZHAT A BALESETRŐL.

Ez máris elindított egy lavinát és a History Channel új vizsgálatot indított az ügyben.

A hivatalos szervek azt sugallták, hogy találtak egy ufót és erről egy sajtóközleményt is kiadtak, ám aztán ezt visszavonták 

– mondja Ben Smith, a CIA egykori operatív munkatársa a történelmi csatornán közzétett A történelem legnagyobb rejtélyei című sorozatban.

Hozzátette: a műsorban újból felkeresik a Roswell-baleset helyszínét, légi felméréseket és térképezést végeznek, valamint a multispektrális képalkotás segítségével még mélyebbre ásnak.

Az új vizsgálat központi eleme azonban az a napló, amelyet Marcel állítólag a Roswell-baleset idején vezetett, és amely ma az unokái birtokában van.

SMITH SZERINT A NAPLÓ ELEMZÉSE ÉS REJTJELES NYELVÉNEK LEFORDÍTÁSA OLYAN KÓDOLT ÜZENETEKET TÁRHAT FEL, AMELYEKRŐL MARCEL A BALESET IDEJÉN ÍRHATOTT.

Az ufók iránti érdeklődés a Roswell-incidens óta sem lankadt, miközben az ufóhívők hosszú évtizede hiába követelik a Roswell-akta nyilvánosságra hozatalát. A Védelmi Minisztérium azonban hajthatatlan és nemcsak a csészealjak iránt érdeklődők", hanem a politikusok előtt sem nyitotta meg az anyagot.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5