Skip to main content

Arachne műhold napenergia az űrből

A napelemek nem a leghatékonyabb dolgok a technika jelenlegi állása szerint, az űrben mégis azok.

Ennek főbb okai, hogy az űrben nem takarják el felhők a Napot, ez pedig a légkörön kívül folyamatos és jóval intenzívebb sugárzást jelent, amiből a felszínen kapható vasbolti termékeknél jóval magasabb hatásfokú csúcstechnikás napelemek nagyszerűen képesek energiát előállítani.

Az Egyesült Államok légiereje olyan műhold felbocsátását tervezi, amely demonstrálná az űrben termelt energia Földre sugárzásának megvalósíthatóságát.

Az űrbéli napenergia hasznosítását célzó SSPIDR program első demonstrátor eszközét, az Arachne műholdat 2024-ben állítanák Föld körüli pályára.

Küldi az energiát

Az Arachne két fő egysége a Helios és a SSPRITE. Az energiatermelést a Helios napelemei végzik.

Míg a SSPRITE az űrben gyűjtött napenergia rádiófrekvenciás továbbítására irányuló kísérletet végzi (amivel egyben a név mögötti rövidítés jelentését is kibontottuk).

A kísérlet lényege tehát, hogy a napenergiát újfajta szendvicspaneles rendszerrel rádiófrekvenciává alakítva továbbítanák a felszínre, de ez az Arachne küldetésének csak egy része.

A technikával más űreszközök energiával való ellátását is kipróbálják, aminek a Holdra és Marsra induló küldetéseknél lesz fontos szerepe.

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5