Skip to main content

koronavírus kaliforniai variáns 

Könnyebben terjed, és valószínűleg több oltásnak is ellenáll a világméretű járványt okozó koronavírus kaliforniai variánsa egy publikáció előtt álló kutatás szerint.

A B.1.1427/B.1.1429 változat tavaly tavasszal bukkant fel az Egyesült Államokban, Kalifornia államban, de csak télen hívta fel magára a figyelmet a New York Times tudósítása szerint.

Eddig alig voltak ismereteink erről a válfajról. 

Az új kutatásban 2020 szeptembere és 2021 januárja között begyűjtött 2172 mintát vizsgáltak, és úgy találták, hogy míg szeptemberben nem lehetett kimutatni, januárra gyakorlatilag ez a változat lett a leggyakoribb kórokozó Kaliforniában – úgy, hogy az esetek száma 18 naponta duplázódott.

A laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a kaliforniai variáns 40 százalékkal hatékonyabban hatolt be az emberi sejtekbe. A korábbról ismert változatokkal szemben a fertőzöttek orrában és torkában kétszer akkora víruskoncentrációt találtak, akik emiatt könnyebben továbbadják a fertőzést.

Nem olyan rossz, mint a dél-afrikai

A laborvizsgálatok kimutatták továbbá, hogy a más válfajok ellen termelt vagy oltással szerzett ellenanyagok kevésbé voltak hatásosak a kaliforniai változat semlegesítésében. A mérések szerint ugyanakkor a kaliforniai vírus nem annyira sikeres az antitestek kikerülésében, mint a dél-afrikai változat: míg a dél-afrikai vírusra válaszul hatodannyi ellenagyag termelődött, mint az elterjedt változatra, a kaliforniaira csak feleannyi.

A tudósok szerint a kaliforniai ezért a veszélyes variánsok – a brit, a dél-afrikai és a brazil – közé tartozik.  

A kaliforniai variáns halálosabbnak is tűnik, de ez a megállapítás hosszú távon nem lesz helytálló, mivel alapul vett 300 esetből bekövetkezett 12 haláleset nem akkora merítés, ami statisztikailag értelmezhető.

Független kutatók úgy vélték, hogy a kaliforniai változat azért nem akkora szám. Az Egyesült Államokban gyűjtött adatok alapján a brit variáns 45 százalékkal fertőzőbb a világot meghódító elődjénél, míg a kaliforniai verzió csak 24 százalékkal.

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5