Skip to main content

bitcoin Bill Gates Elon Musk 

Egyre többet lehet hallani és olvasni a kriptovaluták terjedéséről, amelyre egyaránt lehet a 21. század legnagyobb pénzügyi innovációjaként tekinteni, de nem kevés kockázattal is járhat a használatuk. Nagyon leegyszerűsítve a kriptovaluta egy digitális csereeszköz, amely fizetőeszközként is funkcionál.

A világ egyik leggazdagabb embere, a Microsoft alapítója, Bill Gates nem tartja jó befektetésnek, és óva inti a kriptovalutáktól a kisbefektetőket.

Elon Musk amerikai vállalkozó, a Tesla és a SpaceX vezetője, több felmérés szerint a világ leggazdagabb embere azonban kísérletezőbb személyiség, egyetlen tweetjével is képes volt már befolyásolni a Bitcoin árfolyamát.

Ki hallott már ilyet?

A KutatóCentrum az Index megbízásából 2021 februárjában 1000 fő online megkérdezésével készített országos reprezentatív közvélemény-kutatásban azt vizsgálta, hogy a 18–64 év közötti, legnagyobb részben gazdaságilag aktív, internetező magyar népesség mennyire ismeri, használja és bízik meg a különböző kriptovalutákban.

A két legismertebb kriptovaluta, a Bitcoin és az Ethereum. A KutatóCentrum felmérése szerint a legtöbben inkább az előbbiről hallottak már, de közülük is sokan nincsenek tisztában azzal, hogy egy kriptovalutáról van szó.

A KRIPTOVALUTÁKRÓL A VÁLASZADÓK 75 SZÁZALÉKA, MÍG A BITCOINRÓL A 82 SZÁZALÉKA, VÉGÜL PEDIG AZ ETHEREUMRÓL A 27 SZÁZALÉKA HALLOTT ÉS/VAGY HASZNÁLTA MÁR VALAHA. ÖSSZESSÉGÉBEN A MEGKÉRDEZETTEK 87 SZÁZALÉKA HALLOTT MÁR A KRIPTOVALUTÁKRÓL, A BITCOINRÓL VAGY AZ ETHEREUMRÓL.

Főleg a 30 év feletti, felsőfokú végzettséggel rendelkező és aktív szellemi munkát végző válaszadók azok, akik körében a legismertebbek ezek a fogalmak. Ugyanakkor a 30 év alattiaknál sem ismeretlenek: körükben valamivel kisebb, de így is 80 százalék fölötti az ismeretség mértéke.

bitcoin felmérés 

A KutatóCentrum a felmérés összegzéseként megállapította, hogy a válaszadók legnagyobb része találkozott már a kriptovalutákkal.

Az adatok azt mutatják, hogy minél magasabb valakinek az iskolai végzettsége, annál nagyobb a valószínűsége, hogy hallotta már ezeket a fogalmakat

– tette hozzá a közvélemény-kutatással foglalkozó cég. Az alacsony végzettségű válaszadóknál is viszonylag magas ismeretség tapasztalható (60 százalék).

Régiós szinten szintén eltérések vannak: a Közép-Magyarországon élő válaszadók azok, akik jobban ismerik a kriptovaluták fogalmát, míg Nyugat- és Kelet-Magyarország között nem érzékelhető releváns különbség.

Többen inkább bizalmatlanok

A februárban készített felmérésben arra is választ kerestek, hogy a gazdaságilag aktív, online népesség tagjai mennyire bíznának meg a kriptovalutában mint befektetési formában.

A bizalmatlanság aránya magas:

A MEGKÉRDEZETTEK MINDÖSSZE 20 SZÁZALÉKA VÁLASZOLTA AZT, HOGY HA RENDELKEZÉSÜKRE ÁLLNA MEGFELELŐ ÖSSZEGŰ MEGTAKARÍTÁS, AKKOR AZT ELKÉPZELHETŐ, HOGY KRIPTOVALUTÁBA FEKTETNÉK BE.

A felmérés szerint a befektetési hajlandóságot két tényező befolyásolja:

  • az életkor
  • és a jövedelmi helyzet.

Elsősorban a 25–34 éves korosztály bízik a kriptovalutákban, ez a magyarázata annak, hogy a kirpotovaluták elfogadása valamivel magasabb a rosszabb jövedelmi helyzetben élők körében.

Kik is használtak már kriptovalutákat?

A felnőtt, gazdaságilag aktív, online népesség egytizedének van már használati tapasztalata a Bitcoinnal és/vagy az Ethereum kriptovalutákkal – ezen belül a Bitcoint használók aránya kétszerese az Ethereum-használókénak.

Jellemzően a 30 év feletti, de 45 év alatti, felsőfokú végzettséggel rendelkező, gyermektelen, magasabb jövedelemmel rendelkező férfiak azok, akik használtak már valamilyen kriptovalutát.

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Moose Photos fotója a Pexels oldaláról

TOP 5